The Sun: Corbyn bol v 80. rokoch v kontakte s československou ŠtB

Predseda britských labouristov Jeremy Corbyn, ktorého denník The Sun obvinil zo spolupráce s československou Štátnou bezpečnosťou, zrejme nevedel, s kým sa stretáva.

15.02.2018 10:59 , aktualizované: 14:46
debata (7)

Nebol vedený ako spolupracovník Štátnej bezpečnosti. Podľa Svetlany Ptáčníkovej, riaditeľky Archívu bezpečnostných zložiek, ktorý má materiály ku Corbynovi k dispozícii, z dokumentov „nijako nevyplýva, že by vedel, že sa stýka s rozviedčíkom“.

Corbyn sa s rozviedčíkom vedeným pod menom Jan Dymič síce zišiel, považoval ho ale za diplomata. Ptáčníková povedala, že označenie „špión komunistov“, ktoré denník použil, rozhodne nezodpovedá skutočnosti. „Pán Corbyn nebol vedený ako spolupracovník a ani to z materiálov nijako nevyplýva,“ uviedla.

Archivári, ktorí dokumenty k tejto záležitosti teraz študujú, našli podľa nej naopak indície, ktoré naznačujú, že si Štátna bezpečnosť dávala dobrý pozor na to, aby Corbyn neodhalil, s kým sa stretáva. V materiáloch je totiž uvedená zmienka, že rozviedčík má dbať, aby výdavky neboli príliš vysoké a nevzbudili podozrenie.

Meno Jan Dymič, pod ktorým rozviedčík vystupoval, je falošné, v skutočnosti sa dotyčný rozviedčík volal inak. Podľa Ptáčníkovej to bolo obvyklé, rozviedka oficiálne pracovala na zastupiteľských úradoch v zahraničí. Tento bol tajomníkom veľvyslanectva a s Corbynom sa stretával zrejme z povahy tejto funkcie.

Podľa bulvárneho denníka The Sun, ktorý článok s titulkom „Corbyn a špión komunistov“ zverejnil na titulnej stránke svojho tlačeného vydania, sa vtedajší labouristický poslanec Corbyn stretol s agentom československej tajnej služby najmenej trikrát. Dve stretnutia sa údajne uskutočnili v britskom Parlamente.

Hovorca labouristov potvrdil, že sa súčasný líder parlamentnej opozície Corbyn v 80. rokoch niekoľkokrát stretol s československým diplomatom. Podľa hovorcu ale netušil, že ide o agenta Štátnej bezpečnosti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Československo #obvinenie #ŠtB #The Sun #Jeremy Corbyn