Berlusconi sa označil za architekta ukončenia studenej vojny

Toto tvrdenie prekvapilo väčšinu historikov, podľa ktorých koniec studenej vojny nastal pádom Berlínskeho múru v novembri 1989 a rozpadom Sovietskeho zväzu v decembri 1991.

15.02.2018 14:36
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi
debata (1)

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi vo štvrtok vyhlásil, že je kľúčovým architektom ukončenia studenej vojny. Informovala o tom agentúra Reuters, citujúc miestne médiá.

Toto tvrdenie prekvapilo väčšinu historikov, podľa ktorých koniec studenej vojny nastal pádom Berlínskeho múru v novembri 1989 a rozpadom Sovietskeho zväzu v decembri 1991. Berlusconi však uviedol, že sa tak stalo až v máji 2002 na summite NATO, ktorý taliansky politik hostil neďaleko Ríma. Zúčastnili sa na ňom prezidenti USA a Ruska.

„Uspel som (v ukončení studenej vojny), pretože tu v Ríme, na (leteckej základni) Pratica di Mare, som v roku 2002, použijúc všetok svoj talent na upevňovanie priateľských vzťahov, presvedčil Georgea W. Busha a Vladimira Putina, aby ukončili studenú vojnu,“ vyhlásil 81-ročný Berlusconi.

Dodal, že tento krok sa zavŕšil „podpísaním dohody s NATO, ktorá predchádzala spoluprácu medzi Ruskou federáciou a Severoatlantickou alianciou v mnohých sektoroch, počnúc bojom proti pašovaniu drog a zbraní“. Summit sa skončil deklaráciou o rusko-severoatlantických vzťahoch, ktoré poskytli mechanizmy na ďalšie konzultácie a spoluprácu. Všeobecne sa očakáva, že konzervatívny zväzok Berlusconiho strany Taliansko vpred! (Forza Italia – FI) a jej pravicových spojencov – Ligy Severu (LN) a Bratov Talianska (FdI) – získa v marcových parlamentných voľbách väčšinu poslaneckých kresiel. Podľa prieskumov si však aliancia zrejme nezabezpečí absolútnu väčšinu.

Berlusconi, ktorý v rokoch 1994–2011 stál na čele štyroch talianskych vlád, sa často zmieňuje o tom, že za jeho vlády bolo Taliansko medzinárodne rešpektovanejšie než pod vedením stredoľavicových koalícií.

Trojnásobný premiér zaznamenáva politický návrat po tom, ako prekonal niekoľko závažných problémov – obvinenie z daňových podvodov, vylúčenie z parlamentu a operáciu srdca. Napriek tomu, že jeho koalícia má pred voľbami dobré vyhliadky, Berlusconi nebude môcť vzhľadom na svoj trestný záznam vykonávať žiadny politický post.

Po škandálmi poznačenej kariére sa tento mediálny magnát, z ktorého sa stal neskôr politik, zmenil na zodpovedného, proeurópskeho štátnika a štít voči protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S), analyzuje DPA.

Berlusconi v stredu vyhlásil: „Som ako víno – čím som starší, tým som lepší. Momentálne som perfektný.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Berlusconi #studená vojna