Moskva: Správy o stovkách mŕtvych Rusov v Sýrii sú dezinformácia, zomreli piati

Na sýrskom bojisku minulý týždeň nezahynul desiatky či stovky Rusov, Ako pisali ruské médiá, ale len päť ruských občanov.

15.02.2018 15:12
debata (78)

Oznámila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Potvrdila, že Rusi zahynuli počas leteckého úderu spojeneckej koalície vedenej Spojenými štátmi na pozície sýrskych vládnych jednotiek.

Ruské médiá v minulých dňoch napísali, že pri bojoch v sýrskej provincii Dajr az-Zaur minulý týždeň zahynuli desiatky a možno stovky ruských žoldnierov. Išlo údajne o členov takzvanej Vagnerovej armády, ruskej privátnej bojovej skupiny zahŕňajúcej niekoľko stoviek žoldnierov. Podľa denníka Kommersant zahynuli Rusi pri pokuse obsadiť pri meste Dajr az-Zaur rafinérie kontrolované Kurdmi a chránené ich americkými spojencami.

„Podľa predbežných údajov pri ozbrojenom strete, ktorého príčiny sa vyjasňujú, mohlo zomrieť päť ľudí, ktorí podľa predpokladov boli ruskými občanmi. Sú aj zranení, ale je potrebné všetko preveriť, vrátane ich občianstva. Znovu zdôrazňujem, že nejde o ruských vojakov,“ vyhlásila ruská hovorkyňa. Tvrdenie o stovkách mŕtvych Rusov je podľa nej dezinformácia.

Boje v provincii Dajr az-Zaur v minulých dňoch komentoval aj americký minister obrany James Mattis. Aj on vylúčil, že by na mieste boli príslušníci ruských ozbrojených síl. Prítomnosť zahraničných žoldnierov ale nevylúčil.

Moskva tvrdí, že útok sýrskych vládnych síl, ktorý vyvolal masívnu odvetu Američanov, Damask s ruským velením nekonzultoval. Ruské a americké velenie si podľa skorších správ v Sýrii vymieňajú informácie o prebiehajúcich operáciách, aby nedošlo ku vzájomným stretom.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #úmrtia