Zeman chce požiadať pápeža o predĺženie mandátu pre kardinála Dominika Duku

Prezident Miloš Zeman sa obráti na pápeža Františka so žiadosťou, aby predĺžil mandát kardinálovi Dominiku Dukovi.

15.02.2018 21:36
kardinál Dominik Duka Foto: ,
Kardinál Dominik Duka (vpravo).
debata (12)

Zeman to vo štvrtok povedal v rozhovore v TV Barrandov. Prezident považuje Duku za výraznú osobnosť a vlastenca. Skupinu slovenských katolíkov, ktorí spísali list žiadajúci pápeža o to, aby Dukovi mandát nepredlžoval, označil prezident za „pisklúnov“.

Výzvu kresťanských aktivistov pápežovi považuje Zeman za udavačský list. „Ja som sa rozhodol, že aj keď sa zásadne do vecí katolíckej cirkvi nemontujem, že sa ako hlava Českej republiky obrátim na Svätého Otca so žiadosťou, aby predĺžil kardinálovi Dukovi jeho mandát,“ povedal Zeman.

Politický väzeň v časoch komunizmu

Prezident uviedol, že Duku pozná niekoľko rokov a prial by si, aby katolícky klérus mal viac tak výrazných osobností. „Dominik Duka je vlastenec,“ dodal Zeman s tým, že je to vlastnosť, ktorá nie je u vysoko postavených kňazov v Česku obvyklá.

Pripomenul tiež Dukovu minulosť politického väzňa v časoch komunizmu. „Rád by som vedel, koľko z tých "pisklúnov“ by malo odvahu stať sa v ťažkej dobe politickým väzňom."

Kresťanskí aktivisti vyčítajú Dukovi príklon k nacionalizmu a krajnej pravici. Na Dukovi sa im nepáči tiež to, že „rád používa okázalé insígnie moci“. Uviedli to v liste pápežovi, ktorý predstavili túto stredu na happeningu pred arcibiskupským palácom.

Duka koncom apríla oslávi 75. narodeniny, a dosiahne tak vek, kedy musia podať demisiu všetci katolícki biskupi. Pápež mu však môže predĺžiť mandát.

Pápež demisiu neprijal napríklad v prípade Dukovho predchodcu Miloslava Vlka, ktorému Benedikt XVI. mandát v roku 2007 o dva roky predĺžil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Miloš Zeman #mandát #žiadosť #Dominik Duka #predĺženie