Strelec Cruz pozabíjal v škole 17 ľudí za šesť minút

Americká polícia zverejnila podrobný opis stredajšieho masakru, pri ktorom devätnásťročný Nikolas Cruz zastrelil 17 ľudí pri útoku na strednú školu v Parkland na Floride. Vyplýva z neho, že Cruz mal masovú vraždu dobre naplánovanú a postupoval chladnokrvne.

16.02.2018 09:26
debata (6)

Ku škole sa popoludní pred koncom vyučovania nechal doviezť vozidlom firmy Uber. Cruz mal pri sebe čierne vrece a vošiel do budovy číslo 12 rozsiahleho školského komplexu strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej. Bol bývalým žiakom tejto školy a jeden zamestnanec ho okamžite spoznal. Upozornil na Cruza svojho kolegu vysielačkou, ale takmer v tej chvíli sa ozvali výstrely.

Muž, ktorého meno je v policajnej správe začiernené, vypovedal, že Cruz postupoval veľmi „cieľavedome“. Vošiel dnu a na schodisku vytiahol z vreca zbraň, podľa policajných správ poloautomat. Strieľal do štyroch miestností na prvom poschodí, vybehol po schodoch a na druhom poschodí zastrelil jednu osobu. Pokračoval na tretie poschodie, tam odhodil zbraň aj batoh a zamiešal sa medzi utekajúcich študentov, ktorí prepadli panike.

Polícia sa domnieva, že Cruz chcel z tretieho poschodia ostreľovať študentov vybiehajúcich z budovy, avšak nepodarilo sa mu rozbiť okno. Okná sa však dali ľahko otvoriť.

Od chvíle, keď Cruz do budovy vstúpil, do chvíle, keď ju opustil, uplynulo šesť minút. Za tento čas páchateľ pozabíjal 17 osôb.

Kúpil si jedlo, akoby nič

Po paľbe zamieril do obchodu Walmart, kde si kúpil nápoj, navštívil tiež reštauráciu Subway a vydal sa do McDonalds. Po 40 minútach od chvíle, keď odišiel zo školy, ho uvidel policajt na ulici a zadržal ho. Cruz sa nebránil.

Policajná správa o čine je síce podrobná, ale ako upozornila floridská tlač, nevysvetľuje motív. Jediné vodítko, ktoré sa zatiaľ ponúka, je fakt, že škola pred rokom Cruza vylúčila. Cruz sa k činu pred súdom priznal a bol obvinený zo sedemnásť krát úkladnej vraždy.

Nikolas Cruz skončil vo štvrtok v Browardskej väznici.

Vo väzení sledujú, či nemá samovražedné úmysly. Denník Miami Herald napísal, že práve na jeho duševnom stave zrejme bude chcieť stavať obhajoba. „Je hlboko rozrušený,“ povedal zástupca verejného obhajcu Gordon Weekes, ktorého kancelária Cruza zastupuje.

S tým súhlasia ľudia zo susedstva Cruzovho bydliska. Podľa nich išlo o problematické dieťa, ktoré sa občas prejavovalo agresívne. Hádzal vajcia na autá susedov, posedával sám, pretože ostatné deti sa ho stránili. Trápil zvieratá a vzduchovou pištoľou strieľal po hlodavcoch a sliepkach. „Mal hrozne chladný pohľad, ale nevedela som, že je to s ním také zlé,“ oznámila jedna susedka.

O Cruzovom duševnom stave sa zatiaľ len špekuluje, hovorí sa o depresii a tiež o autizme. Svedkovia sa zhodujú, že bol emočne veľmi nestály. Cruz bol hneď po narodení daný do adopcie starším manželom, obaja už zomreli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #úmrtia #Nikolas Cruz