Postupujme v Sýrii spolu, navrhli Turci USA. Od Kurdov však chcú ústup

Tureckí a americkí vojaci sa môžu spoločne rozmiestniť v okolí sýrskeho mesta Manbidž. Ankara to navrhla Washingtonu, povedal agentúre Reuters nemenovaný turecký činiteľ.

16.02.2018 10:09
turecko Foto: ,
Turecká armáda v Sýrii v rámci operácie Olivová ratolesť.
debata (24)

Ankara ale zároveň chce, aby sa kurdské milície YPG stiahli do sýrskej oblasti východne od rieky Eufrat.

USA ponuku zvažujú, vyhlásil turecký činiteľ bez ďalších podrobností. Podľa neho predniesla Ankara svoj návrh americkému ministrovi zahraničia Rexovi Tillersonovi, ktorý je v Turecku na návšteve.

Turecko nedávno pohrozilo, že jeho jednotky budú v Sýrii postupovať ďalej na východ, a to aj na Manbidž ovládaný YPG. V okolí mesta je ale tiež asi 2-tisíc amerických vojakov. Ankara varovala Washington, aby jej nestál v ceste, Američania ale dali najavo, že v Manbidži zostanú.

YPG pôsobí v rámci arabsko-kurdskej koalície SDF, ktorá sa vlani s podporou medzinárodnej koalície na čele s USA významne podieľala na boji proti radikálnej organizácii Islamský štát.

Ankara však považuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na kurdských separatistov v Turecku, chce ju vytlačiť zo sýrsko-tureckého pohraničia a obvinila USA, že tejto milícii dodáva ťažké zbrane. Toto tvrdenie ale Tillerson odmietol.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Kurdi