Šiestich novinárov v Turecku odsúdili na doživotie za účasť na pokuse o prevrat

K odsúdeným patria Ahmet Altan, bývalý šéfredaktor novín Taraf, jeho brat, novinár a akademik Mehmet Altan a známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.

16.02.2018 15:38
debata (14)

Súd v Istanbule odsúdil na doživotie šiestich novinárov, ktorí boli obžalovaní z účasti na pokuse o štátny prevrat z júla 2016. Informovala o tom v piatok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

K odsúdeným patria Ahmet Altan, bývalý šéfredaktor novín Taraf, jeho brat, novinár a akademik Mehmet Altan a známa novinárka a niekdajšia poslankyňa Nazli Ilicaková.

Odsúdených obvinili zo spojenia s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorému Turecko pripisuje zodpovednosť za pokus o prevrat z 15. júla 2016. Gülen, ktorý žije v exile v USA, to popiera. Novinárov zadržali krátko po zmarenom pokuse o prevrat a súdili ich za protiústavné aktivity a členstvo v teroristickej organizácii, napísala agentúra AP.

Sedemdesiattriročná Ilicaková písala pre noviny spojené s gülenistickým hnutím. Bratia Altanovci – obaja šesťdesiatnici – sa v uplynulých rokoch stali kritikmi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a písali pre opozičné médiá, pripomína agentúra DPA. Dodáva, že v Turecku je podľa monitorovacích skupín vo väzení okolo 150 mediálnych pracovníkov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #novinári