Šéfom ČSSD je Jan Hamáček

Až v druhom kole zvolili delegáti zjazdu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) svojho lídra. Stal sa ním Jan Hamáček, ktorý získal 272 hlasov. Podľa prvých reakcii by to mohlo znamenať rokovanie s hnutím ANO Andreja Babiša o budúcej vláde podporovanej KSČM.

18.02.2018 18:36 , aktualizované: 19.02.2018 08:55
hamáček
Jan Hamáček.
debata (8)

Voľbu uskutočnili štyri mesiace po neúspechu v hlasovaní o zložení snemovne (zisk 7 percent). V nedeľu v Hradci Králové na mimoriadnom, v poradí 40. zjazde ČSSD. Jeho delegáti však nevolili iba lídra strany, ale mali dať odpoveď aj na otázku, ktorá rozdeľuje stranícke rady: ísť či nejsť do vlády alebo spolupracovať s víťazom parlamentných volieb, s hnutím ANO.

Po tom, čo si delegáti a v priamom televíznom prenose aj diváci vypočuli prejavy siedmich uchádzačov o predsednícke kreslo v ČSSD, v tajnom hlasovaní napokon „poslali“ do druhého kola pre mnohých prekvapujúco Jiřího Zimolu (179 hlasov) a jedného z horúcich favoritov Jana Hamáčka (155 hlasov). Napokon sa však rozhodli pre podpredsedu ČSSD, ktorý v druhom kole získal už spomínaných 272 hlasov. Jeho protikandidát dostal 224 hlasov, pričom kvórum na zvolenie bolo 264 hlasov. A tak Zimolovi napokon nepomohla ani jeho adresná šou, ktorá zožala najväčší ohlas prítomných viac ako päťsto delegátov. Predpokladá sa však, že sa stane prvým podpredsedom ČSSD. Jeho prejav však zanechal hlboký dojem.

Nastavené zrkadlo

„ČSSD je sebavedomá hrdá strana, ktorá rieši iba problémy voličov a ich starostovia sa už nemôžu dočkať predpokladaných víťazných volieb. Rodiny Špačkovcov a Foldynovcov (Josef Špaček, člen predsedníctva ČSSD, a poslanec Jaroslav Foldyna sa týždeň pred zjazdom strany takmer pobili – pozn. red.) plánujú spoločnú dovolenku. Škromach (Zdeněk Škromach, bývalý podpredseda ČSSD, minister, podpredseda vlády, dlhoročný poslanec a senátor – pozn. red.) si kupuje väčší bazénik. Situácia je skvelá,“ tvrdil so zveličením Jiří Zimola s ružovými okuliarmi na očiach. Jeden z kandidátov to vyhlásil po tom, čo aj všetkým prítomným rozdali ružové okuliare. Vzápätí si ich Zimola dal dolu a nastavil zrkadlo súčasného stavu vedeniu strany, jej členom a stále klesajúcemu počtu priaznivcov.

„A teraz koniec žartom, priatelia, okuliare si dajte dole. Poviem vám, ako je to naozaj. Nič nie je, ako má byť. Štyri roky sme viedli túto krajinu, ale pretože sme prestali načúvať hlasu voličov, tak nám ľudí odviedol miliardár. ČSSD rezignovala na ľavicový program, zabudla počúvať voličov. Strana nemá čas na prešľapovanie, na ďalšie chyby a tliachanie," dodal Zimola s tým, že „ľudia chcú späť štát, ktorý im ukradli kapitalistickí elitári.“ Zimola sa však nevyjadril k otázke postoja ČSSD k hnutiu ANO, k forme spolupráce s víťazom parlamentných volieb. Obaja postupujúci do druhého kola však nevylúčili spoluprácu pri zostavení kabinetu v réžii Andreja Babiša, premiéra v demisii.

Zeman (ne)radil

Medzi delegátov zavítal aj bývalý predseda strany a súčasný prezident Miloš Zeman. „Ide o suchý kus opozičného chleba,“ upozornil v svojom prejave na úvod rokovania zjazdu na adresu rozhodovania, či ísť do vlády, alebo byť v opozícii. "Počas rokovania žiadajte posty námestníkov ministrov, siahnite po odborníkoch,“ vyhlásil Zeman. Podľa neho "ak nebude mať strana vplyv na vládu, tak môže klesnúť pod 5 percent a nikto o nej nebude vedieť“. V závere nepriamo naznačil, že je za rokovanie s ANO Andreja Babiša o zložení kabinetu.

Medzi hosťami zjazdu bol aj slovenský premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Jeho prejav niekoľkokrát sprevádzal potlesk prítomných. V úvode konštatoval, že občanom ČR sa nikdy nedarilo tak dobre ako teraz. ČSSD podľa neho splnila takmer všetky sľuby a mala „vynikajúce čísla a vynikajúce ukazovatele“, preto vraj nechápe, prečo nielen ona, ale aj sociálnodemokra­tické strany v celej Európe majú „jeden obrovský problém“.

ČSSD v číslach

  • 557 – delegátov na 40. zjazde
  • 40 – zástupcov má v parlamente, z toho
  • 15 – poslancov a
  • 25 senátorov
  • 19-tisíc členov

Z tejto situácie vidí Robert Fico viaceré východiská. Ako zdôraznil, treba si o. i. stavať najvyššie ciele.

„Za slovenskú sociálnu demokraciu chcem povedať, že opäť chceme vyhrať parlamentné voľby a opäť chceme zostaviť vládu. Boli by to už piate parlamentné voľby za sebou a bola by to štvrtá vláda, ale prečo nie – túto ambíciu máme a po tejto ambícii aj pôjdeme,“ konštatoval Fico.

Výsledok prieskumu

Podľa volebného modelu agentúry STEM by vo februári zvíťazilo vo voľbách hnutie ANO (32,5 percenta), nasledované Pirátmi (13), ODS (11) , SPD (9,5), KSČM (9), ČSSD (7), Ľudovcami (5) a TOP 09 (5). K volebným urnám by prišlo 60 percent oprávnených voličov. Do najnovšieho prieskumu, ktorý bol od 1. do 8. februára, sa zapojilo 1 028 respondentov.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSD #zjazd #Jan Hamáček #voľba predsedu