Kosovskí poslanci oslavujú výročie nezávislosti, srbskí kolegovia schôdzu bojkotovali

Kosovskí poslanci si v nedeľu pripomenuli desiate výročie vyhlásenia nezávislosti Kosova, najmladšieho štátu v Európe. Poslanci zastupujúci tamojšiu srbskú menšinu slávnostné zasadnutie parlamentu v Prištine bojkotovali, informovala agentúra DPA.

18.02.2018 20:58
kosovo, výročie, oslava Foto:
Kosovo oslavuje výročie nezávislosti.
debata (10)

Na ceremónii sa zúčastnili aj viacerí zahraniční hostia vrátane albánskeho premiéra Ediho Ramu, amerického kongresmana Eliota Engela či bývalého chorvátskeho prezidenta Stjepana Mesiča.

„Druhé desaťročie nezávislosti sa zameria na ekonomickú prosperitu občanov Kosova,“ prisľúbil na slávnostnom zasadnutí predseda parlamentu Kadri Veseli.

Kosovu sa podľa neho podarilo za desať rokov vybudovať fungujúci demokratický štát, ktorý je „bezpečným domovom“ pre všetkých svojich občanov. Veseli priznal, že pred kosovskou vládou stále stojí množstvo úloh vrátane ekonomickej transformácie, posilnenia právneho štátu a zlepšenia fungovania vzdelávacieho a zdravotníckeho systému.

Dobré vzťahy so susedmi

Podľa Veseliho udržuje Kosovo dobré vzťahy s troma svojimi susedmi – s Albánskom, Macedónskom a Čiernou Horou a je pritom otvorené aj k spolupráci so Srbskom. Za zahraničnopolitické priority Kosova označil predseda parlamentu integráciu krajiny do NATO a EÚ i úzke vzťahy s USA.

Americký kongresman Eliot Engel v tejto súvislosti vyjadril svoju túžbu, aby o desať rokov mohlo byť už Kosovo členským štátom NATO a EÚ. Po skončení nedeľňajšej slávnostnej schôdze parlamentu sa v Prištine konal pochod príslušníkov bezpečnostných síl a oficiálna štátna recepcia. Celkovo dvojdňové oslavy výročia sa v Prištine začali už v sobotu.

Slováci Srbsko neuznávajú

V predvečer osláv (v piatok) uznal nezávislosť Kosova ako 116. v poradí ostrovný štát Barbados. Slovensko naďalej neuznáva jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova, podobne ako ďalšie štyri členské krajiny EÚ: Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko.

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Srbsko tento krok dodnes neuznalo a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia, pričom v tomto smere sa môže spoľahnúť na podporu Ruska a Číny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo #nezávislosť