Turecká armáda v Sýrii zabila 1 641 'teroristov'. Čavušoglu: Zaútočíme aj na sýrsku armádu

V enkláve Afrín na severozápade Sýrie bolo v rámci operácie Olivová ratolesť "neutralizovaných" už 1641 "teroristov", oznámil v pondelok generálny štáb tureckej armády.

19.02.2018 10:09 , aktualizované: 18:04
debata (17)

Turecko používa termín „neutralizácia“ v prípade zabitia, zranenia alebo zajatia nepriateľských bojovníkov, poznamenáva agentúra Anadolu.

Turecká armáda vo vyhlásení uviedla, že neutralizovala „teroristov“ z kurdských skupín ako Strana kurdských pracujúcich (PKK), Strana demokratickej jednoty (PYD), Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ale aj z teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Generálny štáb tureckej armády tvrdí, že cieľom operácie je nastoliť bezpečnosť a stabilitu pozdĺž hraníc Turecka a „chrániť Sýrčanov pred útlakom a krutosťou teroristov“.

Terčom sú len „teroristi“

Zároveň konštatoval, že operácia sa uskutočňuje v rámci „práv Turecka založených na medzinárodnom práve a na rezolúciách Bezpečnostnej rady OSN, ako aj v rámci práva Turecka na sebaobranu podľa Charty OSN, rešpektujúc územnú celistvosť Sýrie“.

Terčom operácie sú podľa generálneho štátu len „teroristi“ a armáda v „maximálnej miere“ dbá na to, aby nedošlo k ujmám na strane civilného obyvateľstva.

Turecké ozbrojené sily a spojenecká Slobodná sýrska armáda (FSA) začali ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín 20. januára. Ankara ňou otvorila nový front v sedem rokov zúriacej sýrskej občianskej vojne.

Afrín kontrolujú kurdské milície YPG, ktoré sú však zároveň spojencami USA v boji proti IS. Ankara označuje YPG za teroristickú organizáciu napojenú na Stranu kurdských pracujúcich PKK), ktorá je v Turecku, kde bojuje za väčšiu autonómiu, zakázaná.

Čavušoglu: Zaútočíme aj na sýrsku armádu, ak bude chrániť Kurdov

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok na návšteve v jordánskom Ammáne vyhlásil, že Turecko zaútočí aj na jednotky sýrskej armády, ak budú brániť Kurdov v kurdskej enkláve Afrín na severozápade Sýrie, na ktorú Turecko už niekoľko týždňov útočí. Šéf tureckej diplomacie tak zareagoval na informácie sýrskych médií, podľa ktorých sýrska vláda a kurdské milície z Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) dosiahli dohodu a sýrska vláda „v priebehu niekoľkých hodín“ vysiela do Afrínu svoje jednotky.

„Ak tam (sýrsky) režim vstúpi preto, aby ochraňoval YPG, tak nikto nás nebude vedieť zastaviť. Nikto nezastaví Turecko a jeho vojakov,“ vyhlásil v Ammáne šéf tureckej diplomacie. Ak sýrske jednotky vstúpia do Afrínu s cieľom „vyčistiť to tam od bojovníkov YPG“, s tým Turecko problém nemá, dodal minister.

Dohoda medzi Kurdmi a Asadom prekvapila

Podľa sýrskych médií je účelom vyslania sýrskych vládnych vojsk do Afrínu „posilniť miestne jednotky v boji proti agresii zo strany Turecka“. Dohoda medzi Kurdmi a režimom sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada je do značnej miery prekvapivá, keďže al-Asad proti Kurdom doteraz dlhé roky útočil po celej Sýrii aj sám. Konkrétne z Kurdmi ovládaných oblastí pri hraniciach s Tureckom vrátane Afrínu sa sýrska armáda stiahla už v roku 2012.

Sýrske médiá zatiaľ mnoho detailov o plánovanom vyslaní sýrskych jednotiek do Afrínu nezverejnili, podľa tureckého nezávislého denníka Habertürk však plánuje Sýria rozmiestniť svojich vojakov v štyroch lokalitách ovládaných Kurdmi pri tureckých hraniciach v priebehu dvoch dní a v ďalších 52 lokalitách do dvoch týždňov. Kurdské milície YPG na oplátku údajne súhlasili s tým, že sa vzdajú zbraní.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #teroristi #turecká armáda #operácia Olivová ratolesť #Afrín