V Madride súdia ruskú mafiu napojenú na politickú elitu, obžalovaný je aj ruský poslanec

V Madride začal súdny proces v kauze ruskej mafie, ktorá podľa španielskej prokuratúry od polovice 90. rokov prala v Španielsku špinavé peniaze pochádzajúce okrem iného z nájomných vrážd a obchodu s drogami či zbraňami.

19.02.2018 12:46
debata (16)

Celkovo je obžalovaných 26 ľudí, vrátane šéfa tejto takzvanej Tambovskej mafie Gennadija Petrovova, ktorý je ale na úteku. Pred súdom sa postaví 18 obžalovaných, vrátane ruského poslanca za vládnu stranu Vladislava Reznika. Informujú o tom španielske médiá.

Podľa denníka ABC mala táto ruská mafia napojenie aj na vysokých ruských funkcionárov, vrátane bývalých ministrov. Španielsky denník uviedol, že mala styky okrem iného s Anatolijom Serďukovom, ktorý bol v rokoch 2007 až 2012 ruským ministrom obrany, Leonidom Rejmanom, ministrom spojov v rokoch 2004 až 2008, exministrom pre miestny rozvoj Dmitrijom Kozakom či bývalým ruským premiérom Viktorom Zubkovom.

Sudca, ktorý stíhal aj Pinocheta

Súd, ktorý sa zaoberá zvlášť závažnými trestnými činmi, bude riešiť kauzu takzvanek Tambovsko-malyševskej mafie. Vyšetrovanie tejto zločineckej organizácie začal pred viac ako desiatimi rokmi vtedajší španielsky sudca Baltasar Garzón, známy okrem iného obvineniam čílskeho diktátora Augusta Pinocheta či snahou stíhať zločiny z obdobia diktátora Francisca Franka.

V júni 2008 španielska polícia vykonala rozsiahlu operáciu, pri ktorej pozatýkala v kauze Tambovskej mafie dvadsiatku ľudí, vrátane šéfa tejto organizácie Petrovova. Toho ale neskôr prepustili na kauciu a od roku 2012 je na úteku, podľa denníka ABC je teraz zrejme v Rusku. Na úteku je tiež šéf druhej vetvy tejto zločineckej siete Alexander Malyšev.

Obchody so zbraňami či nájomné vraždy

Tambovsko-malyševská mafie podľa španielskej prokuratúry zarábala v Rusku i iných krajinách na obchode s drogami či so zbraňami alebo na daňových podvodoch, dopúšťala sa pri tom vydierania, únosov i nájomných vrážd. Peniaze z trestnej činnosti mafie prala cez rad firiem založených v Španielsku.

Medzi obžalovanými je aj niekoľko Španielov, okrem iného právnici Juan Antonio Untoria, Julián Angulo Pérez či Ignacio Urquijo, väčšina obžalovaných sú ale Rusi. Podľa prokuratúry pochádzajú najmä z Petrohradu a Moskvy a v predchádzajúcich rokoch žili na Baleárskych ostrovoch či na východnom pobreží Španielska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Rusko #súd #mafia #madrid #ruská mafia