Zadržali šéfa lotyšskej centrálnej banky, údajne žiadal úplatok až 100-tisíc eur

Guvernéra lotyšskej centrálnej banky Ilmārsa Rimšévičsa cez víkend zadržali kvôli podozreniu, že požiadal o úplatok najmenej 100-tisíc eur. Oznámil to šéf Úradu pre prevenciu korupcie a boj proti korupcii (Knabe) Jekabs Straume.

19.02.2018 14:43
lotyšská centrálna banka Foto: ,
Logo lotyšskej centrálnej banky na budove jej ústredia v Rige.
debata (3)

Európska centrálna banka tiež informovala, že zastavila všetky platby tretej najväčšej lotyšskej banke ABLV Bank kvôli obavám o likviditu po tom, čo ju obvinilo americké ministerstvo financií z prania špinavých peňazí. Straume povedal, že obvinenia USA v tejto chvíli nesúvisia so zadržaním Rimšévičsa.

Lotyšská protikorupčná polícia zadržala Rimšévičsa v sobotu, keď v piatok vyšetrovatelia prehľadali jeho domov i kanceláriu. Premiér Maris Kučinskis vyhlásil, že by guvernér mal odstúpiť.

„Neviem si predstaviť, že by guvernér lotyšskej centrálnej banky zadržaný kvôli takému závažnému obvineniu mohol pracovať. Takže v jeho prípade, samozrejme, sa domnievam, že by mal sám (rezignovať),“ povedal Kučinskis lotyšskej televízii. Už cez víkend vyzvala Rimšévičsa na odstúpenie aj ministerka financií Dana Reiznieceová-Ozolová.

Dobrý priateľ zaplatil kauciu

Právnik Rimšévičsa tvrdí, že zadržanie je nezákonné. K predmetu vyšetrovania sa odmietol vyjadriť. Rimšévičsa by mali podľa neho prepustiť na kauciu 100-tisíc eur, ktorú už zaplatil jeho „dobrý priateľ“.

Lotyšská centrálna banka je nezávislou inštitúciou. Rimšévičs je na čele banky od roku 2001. Od januára 2014, keď Lotyšsko prijalo euro, je členom Rady guvernérov ECB.

Európska komisia v reakcii na vývoj v Lotyšsku oznámila, že zadržanie guvernéra centrálnej banky protikorupčným úradom je vecou národných úradov a komisia k tomu nemá žiadny ďalší komentár. Ohľadom ABLV Bank dodala, že je to vecou orgánov bankového dohľadu.

Podľa serveru Press Knabe vyšetruje podozrenie, že bývalý insolvenčný správca Maris Sprúds a „nemenovaný vysoko postavený finančník“ vymáhali úplatok od hlavného akcionára finančného ústavu Norvik banka Grigorija Guselnikova, ktorý je ruským a britským občanom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #škandál #úplatok #Lotyšsko