Nálety sýrskej armády vo východnej Ghúte vraj zabili 71 osôb

Najmenej 71 ľudí, vrátane štyroch detí a jednej ženy, prišlo o život pri náletoch sýrskej armády na východnú Ghútu neďaleko Damasku. S odkazom na oznámenie exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá dianie v Sýrii dlhodobo monitoruje, o tom informovala agentúra Reuters.

19.02.2018 17:15
debata (14)

Sýrska armáda oblieha východnú Ghútu od roku 2013. Ide o posledné väčšie územie v blízkosti sýrskej metropoly, ktoré majú pod kontrolou odporcovia sýrskej vlády.

Podľa SOHR sa boje v Ghúte stupňujú od nedeľného večera. O toho času tam bolo zranených 325 osôb. Sýrska armáda správy o desiatkach obetí nekomentovala. Podľa opozičných zdrojov vláda poslala do oblasti posily, pretože pripravuje širšiu ofenzívu proti povstalcom. „Režim východnú Ghútu intenzívne bombarduje, pretože pripravuje pozemnú ofenzívu,“ povedal Rami Abdar Rahmán zo SOHR.

Východná Ghúta bola minulý týždeň dejiskom náletov, bojuje sa aj v Idlibe, na severe krajiny v Afríne a na východe v Dajr az-Zaur.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zájdi Raad Husajn začiatkom mesiaca oznámil, že medzi 4. a 9. februárom prišlo v Sýrii o život 277 civilistov a viac ako 800 ľudí bolo zranených.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura minulý týždeň v príhovore k Bezpečnostnej rade OSN povedal, že Sýria sa v dôsledku bombardovania povstalcami ovládanej východnej Ghúty a Idlibu ocitá v jednej z najnebezpeč­nejších etáp vojny.

O Idlibe telefonicky hovorili prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Podľa zdroja z Erdoganova paláca sa dohodli na zriadenie nových pozorovateľských stanovíšť v Idlib. Provincia Idlib leží na severozápade Sýrie a ako jediná nepodlieha kontrole sýrskej vlády, ale povstalcov a radikálnych skupín.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Sýria #Damask #nálety #SOHR #Ghúta