Belgická strana DierAnimal chce zrovnoprávniť zvieratá s ľuďmi

Nová strana na belgickej politickej scéne je dvojjazyčná, frankofónna aj flámska.

19.02.2018 17:38
debata (21)

Belgicko má od pondelka ako 19. krajina na svete politickú stranu, ktorej cieľom je ochraňovať práva zvierat a ktorá stavia zvieratá na úroveň ľudí. Strana má názov DierAnimal, uviedli viaceré belgické médiá.

Nová strana na belgickej politickej scéne je dvojjazyčná, frankofónna aj flámska. V pondelok jej zakladatelia predstavili politický program, ktorý je zameraný výlučne na obranu práv zvierat. Nový politický subjekt sa definuje ako „protidruhový“.

„Sme proti všetkým formám diskriminácie druhov, diskriminácie zvierat. Pre nás sú zvieratá na rovnakej úrovni ako ľudia,“ uviedla pre médiá zakladateľka a predsedníčka strany Constance Adonis Villalonová. Upozornila, že zvieratá sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti a preto „politizácia problematiky živočíchov je viac než nutnosťou, je to etický vývoj“.

Denník La Libre Belgique v tejto súvislosti pripomenul, že DierAnimal je súčasťou rozširujúceho sa globálneho hnutia a v poradí ide už o 19. „animalistickú stranu“ na našej planéte. Belgicko pritom nie je prvou krajinou EÚ, ktorá sa chce tejto otázke venovať politicky. V Holandsku a Portugalsku majú podobne orientované strany dokonca zástupcov v parlamente.

Strana upozornila, že jej prvoradým cieľom budú zmeny v občianskom zákonníku s cieľom zmeniť právne postavenie zvierat v Belgicku. Členovia DierAnimal si dokonca vedia predstaviť aj vytvorenie ministerstva na ochranu dobrých životných podmienok zvierat a chcú bojovať za ukončenie priemyselného a intenzívneho poľnohospodárstva, čo znamená návrat k menším farmám.

Nová strana, ktorá má zatiaľ len 60 členov, sa chce ukázať o dôveru voličov v „supervolebnom“ roku 2019, keď sa uskutočnia regionálne voľby, parlamentné voľby aj voľby do Európskeho parlamentu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #ľudia #Belgicko