Orbán v Sofii opäť kritizoval migračnú politiku EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán v Sofii opäť dôrazne kritizoval migračnú politiku Európskej únie.

19.02.2018 17:42 , aktualizované: 17:50
Bulharsko Maďarsko premiér návšteva orbán borisov Foto: ,
Vľavo maďarský premiér Viktor Orbán odovzdáva návrhy na riešenie migračnej krízy, vpravo bulharský premiér Bojko Borisov počas stretnutia v Sofii.
debata (10)

Na tlačovej konferencii po rokovaní s bulharským náprotivkom Bojkom Borisovom podľa agentúry MTI povedal, že EÚ má nový návrh ohľadom migrácie, ktorý je v rozpore so záujmami Maďarska, pretože sa naďalej sústreďuje na povinné prerozdeľovanie migrantov.

Orbán patrí medzi politikov, ktorí sa v EÚ najhlasnejšie zasadzujú o zastavenie ilegálnej migrácie a ostro odmieta prerozdeľovanie migrantov na základe povinných kvót. Kvôli opatreniam, ktoré v tejto súvislosti chystá, ho luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn v rozhovore, ktorý v utorok zverejní berlínsky denník Tagesspiegel, podľa agentúry DPA označil za „diktátora“.

„EÚ by sa nemala sústrediť na prerozdeľovanie (utečencov), ale na ochranu hraníc,“ vyhlásil Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s Borisovom, ktorého krajina tento polrok predsedá Európskej únii.

„Migrácia je hrozbou pre bezpečnosť, pre náš spôsob života a kresťanskú kultúru,“ zdôraznil predseda maďarskej vlády.

Počet migrantov, ktoré by mali členské štáty prijímať na základe povinných kvót, pritom podľa Orbána rastie. Podľa zatiaľ posledného návrhu by Maďarsko muselo prevziať skôr 10 000 ľudí ročne ako 1 000, ako bolo krajine pôvodne uložené, tvrdil podľa MTI Orbán.

Povedal tiež, že Maďarsko pripravilo vlastný plán, ktorý sa sústredí skôr na ochranu vonkajších hraníc EÚ než na rozdeľovanie migrantov. „Nemá zmysel hovoriť o rozdeľovaní migrantov, kým EÚ nebude schopná zaručiť ochranu svojich hraníc,“ vyhlásil.

Borisov: Potrebujeme prísnu ochranu vonkajších hraníc

Na vonkajších hraniciach Európskej únie je potrebná prísna ochrana, povedal Borisov po schôdzke s Orbánom.

Podľa agentúry MTI bulharský ministerský predseda krajiny zdôraznil, že v Európe je migračná kríza, ktorú je možné riešiť sprísnenou kontrolou hraníc a v konfliktných zónach zriadením tzv. hotspotov – registračných miest. „Po ukončení vojny v krajinách pôvodu sa migranti musia vrátiť do svojej vlasti, aby ju obnovili,“ dodal bulharský premiér.

Borisov avizoval, že pozorne preskúma maďarský návrh na riešenie migrácie, ktorý mu odovzdal Orbán. Ten podotkol, že nový migračný plán Únie je pre Maďarsko úplne neprijateľný, pretože v jeho centre je opäť povinné prerozdeľovanie prisťahovalcov. Prioritou maďarského návrhu je ochrana vonkajších hraníc EÚ, zdôraznil Orbán, ktorý ocenil, že Bulharsko postavilo hraničné zábrany, podobne ako Maďarsko.

Podľa bulharského premiéra sú z hľadiska ekonomického rozvoja krajín západného Balkánu mimoriadne dôležité paneurópske dopravné koridory, ktoré pretínajú túto oblasť, a dôležité je aj ich rozširovanie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #kvóty #utečenecká kríza #povinné kvóty #prerozdelenie utečencov