Putin sa osobne nezapojí do prezidentskej volebnej kampane

Putin na rozdiel od svojich siedmich súperov kandiduje ako nezávislý.

19.02.2018 18:42
Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (42)

Ruský prezident Vladimir Putin sa prakticky nezapojí do kampane pred marcovými voľbami, ktoré rozhodnú o budúcej hlave štátu. Už skôr Kremeľ oznámil, že Putin sa nebude zúčastňovať žiadnej z celoštátnych predvolebných debát a vzdal sa aj využitia času vyhradeného kandidátom v hlavných televíznych kanáloch. Ruský vodca odmietol osobnú účasť v platených predvolebných agitačných rozhlasových a televíznych spotoch.

Putin na rozdiel od svojich siedmich súperov kandiduje ako nezávislý. Hlavným heslom jeho kampane, ktorú okrem rozsiahleho štábu stúpencov organizuje vládna strana Jednotné Rusko, je „Silný prezident – silné Rusko“.

Účasť v celoštátnych predvolebných debatách ukladá v Rusku prezidentským kandidátom zákon. Ospravedlnenie, ktoré zrejme využije aj Putin, je naliehavé pracovné zaneprázdnenie. V takýchto prípadoch uchádzačov o prezidentský úrad zastupuje splnomocnený dôverník. Hovorca Putinovho volebného štábu Andrej Kondrašov agentúre RBK povedal, že hlavnou témou volebných spotov bude upevňovanie jednoty krajiny, sociálna spravodlivosť a zlepšenie životných podmienok obyvateľov, úcta k tradíciám a upevnenie obranyschopnosti. Osobnej účasti Putina vo volebných agitkách sa ale Rusi nedočkajú, počíta sa nanajvýš s využitím záznamu jeho starších verejných vystúpení.

Podľa kremeľských zdrojov sa prezident nepotrebuje osobne zúčastniť. Jeho popularita je štvornásobne väčšia, než súčet preferencií všetkých jeho oponentov. S ľahkým srdcom sa Kremeľ rozlúčil aj s nápadom hlavného štátneho televízneho kanála reprízovať štvordielny oslavný seriál amerického režiséra Olivera Stonea o Putinovi. Vysielanie neodporučila ústredná volebná komisia.

Putinova podpora sa dlhodobo udržuje okolo 80 percent a skôr než o jeho zvolenie, ktoré je považované za isté, sa Kremeľ stará o zabezpečenie čo najvyššej volebnej účasti. Z tých, ktorí k voľbám pôjdu, odovzdá hlas Putinovi podľa prieskumov okolo 70 percent ľudí. Na anektovanom Kryme je to dokonca 90 percent.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin