Mayová vyzvala Corbyna k otvorenosti okolo schôdzok s ŠtB

Britská premiérka Theresa Mayová nepriamo vyzvala šéfa opozičných labouristov Jeremyho Corbyn, aby bol "otvorený a transparentný" ohľadom svojich stykov s československou Štátnou bezpečnosťou a východonemeckou tajnou službou Stasi.

19.02.2018 18:41
corbyn Foto: ,
Šéf britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn.
debata (6)

Konzervatívna ministerská predsedníčka vyhlásila, že by politici mali niesť zodpovednosť za činy, ktorých sa dopustili v minulosti, informujú britské médiá.

Corbynovu aféru začali britskí politici aj médiá riešiť minulý týždeň, keď vodca opozície priznal, že sa niekoľkokrát nevedomky stretol s pracovníkom ŠtB. Ten potom ČTK a ďalším médiám povedal, že Corbyn s komunistickou tajnou políciou spolupracoval vedome. To britský politik odmietol.

„Ak existujú podobné obvinenia, tak by poslanci mali byť pripravení k otvorenosti a transparentnosti,“ odpovedala Mayová počas tlačovej konferencie na otázku, či by Corbyn mal dať súhlas na zverejnenie materiálov, ktoré o ňom viedla nemecká Stasi.

Na zverejnenie záznamov z 80. rokov, kedy sa Corbyn s pracovníkom ŠtB Jánom Sarkocym stretával, ho predtým vyzval konzervatívny minister obrany Gavin Williamson, ktorý Corbyna označil za zradcu. Aj ďalší politici a odborníci hovoria o tom, že by šéf ľavice mal vniesť do veci jasno. Sám Corbyn zatiaľ na tieto výzvy nereagoval.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #tajná služba #Jeremy Corbyn #Stasi #Theresa Mayová