Putin telefonoval s Erdoganom o spolupráci v astanskom formáte

Obaja prezidenti sa tiež podľa agentúry TASS dotkli situácie v severozápadnej Sýrii, ako aj vojenskej operácie Turecka v oblasti provincie Afrín.

19.02.2018 20:56
putin, erdogan Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan počas stretnutia v Ankare.
debata (10)

Ministri zahraničných vecí Iránu, Ruska a Turecka sa o dva týždne stretnú v Kazachstane, aby pripravili pôdu pre summit o Sýrii v Istanbule. S odvolaním sa na iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa o tom v pondelok informovala agentúra TASS.

Irán, Rusko a Turecko, teda krajiny garantujúce dodržiavanie dohody o zastavení paľby v Sýrii, oznámili koncom januára na mierovej konferencií v ruskom meste Soči dosiahnutie dohody o vypracovaní novej ústavy pre Sýriu. Trojica štátov sa ďalej začiatkom februára rozhodla usporiadať summit o situácii v Sýrii v tureckom Istanbule, pričom jeho termín bezprostredne nestanovila. O Sýrii sa v pondelok telefonicky rozprávali aj ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký kolega Recep Tayyip Erdogan. Lídri sa zamerali najmä na spôsob, ako ešte posilniť spoluprácu v rámci tzv. astanského formátu (Rusko, Turecko, Irán a Sýria).

„Počas rozhovoru sa zvláštna pozornosť venovala aj spôsobu ďalšieho posilnenia spolupráce v astanskom formáte,“ zhodnotila vo svojom vyhlásení tlačová kancelária Kremľa. Putin a Erdogan si tiež vzájomne potvrdili záujem spoločne s Iránom koordinovať dosiahnutie efektívneho fungovania tzv. zón deeskalácie a presadzovať politický proces v súlade s dohodami dosiahnutými Kongresom sýrskeho národného dialógu v Soči.

Obaja prezidenti sa tiež podľa agentúry TASS dotkli situácie v severozápadnej Sýrii, ako aj vojenskej operácie Turecka v oblasti provincie Afrín.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan