Medzinárodné organizácie protestovali proti maďarským zákonom o utečencoch

Viac než 200 európskych mimovládnych organizácií protestovalo v pondelok proti návrhu balíka zákonov, ktorým by malo dôjsť v Maďarsku k obmedzeniu činnosti organizácií pracujúcich so žiadateľmi o azyl, informovala agentúra DPA.

19.02.2018 23:42
debata (35)

„Vyjadrujeme našu solidaritu s občianskou spoločnosťou a všetkými obhajcami ľudských práv v Maďarsku, odvážnymi ľuďmi, ktorí bojujú za spravodlivejšiu spoločnosť,“ píše sa v spoločnom liste podpísanom skupinami a v pondelok zverejnenom nemeckou pobočkou medzinárodnej humanitárnej organizácie Amnesty International (AI).

Maďarský parlament má v utorok na programe rozpravu k vládou predloženému balíku zákonov, ktorý zaťaží novými pravidlami mimovládne organizácie pracujúce s migrantmi a niektorým z nich dokonca zakáže činnosť. Balík neformálne nazývaný podľa filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu, druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie a tretí je o vyhosťovaní osôb, ktoré by podporovali prisťahovalectvo.

Podľa návrhu zákonov, ktorých znenie zverejnili minulý týždeň po predložení do parlamentu na webovej stránke tohto zákonodarného orgánu, tieto organizácie zaplatia 25-percentnú daň zo všetkých zahraničných finančných príspevkov a ich zamestnancom môže byť zakázané vstúpiť do utečeneckých centier v maďarskom pohraničí. Všetky uvedené organizácie sa taktiež budú musieť registrovať na ministerstve vnútra.

Uvedený legislatívny balík by podľa už skoršieho vyjadrenia AI umožnil Budapešti pozastaviť činnosť, rozpustiť alebo pokutovať akúkoľvek mimovládnu organizáciu angažujúcu sa v oblasti migrácie.

Mimovládne organizácie tiež v pondelok požiadali o okamžité stiahnutie predkladaného balíka zákonov.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko