V Peru otvorili ďalší proces s exprezidentom

Peruánsky exprezident Alberto Fujimori bude opäť čeliť súdnemu konaniu.

20.02.2018 06:26
debata

Takmer dva mesiace po svojom omilostení a prepustení z väzenia nariadil v pondelok Národný trestný súd v hlavnom meste Lima nový proces týkajúci sa zavraždenia šiestich roľníkov tzv. eskadrami smrti v roku 1992, informovala BBC.

Už 79-ročný Fujimori bol za porušovanie ľudských práv počas svojej vlády odsúdený na 25 rokov do väzenia. Vlani v decembri na Štedrý deň ho však prezident Pedro Pablo Kuczynski omilostil, čo zdôvodnil jeho zlým zdravotným stavom.

Trestný súd však Twitteri uviedol, že táto milosť sa nevzťahuje na prípad spred 26 rokov. Okrem Fujimoriho sa má pred súd postaviť na žiadosť prokuratúry 22 ďalších podozrivých.

Fujimori bol prezidentom Peru v rokoch 1990–2000. Počas svojho pôsobenia sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať maoistickú povstaleckú skupinu Svetlý chodník, ktorá krajinu terorizovala mnoho rokov. V roku 2009 ho súd usvedčil z porušovania ľudských práv v prípade zabitia 25 civilistov vládnymi eskadrami smrti a vymeral mu 25-ročný trest.

Prepustenie Fujimoriho vyvolalo v Peru búrlivé protesty a politickú krízu. Podľa kritikov bolo omilostenie výsledkom tajnej dohody medzi Fujimoriho synom Kenjim, ktorý je opozičným politikom, a prezidentom Kuczynským. Jeho rozhodnutie o milosti padlo len niekoľko dní po tom, ako v parlamente prežil hlasovanie o impeachmente.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Peru #Alberto Fujimori