Vojna pod Damaskom sa mení na masaker

Pri náletoch sýrskej armády na východnú Ghútu pri Damasku zomrelo od nedeľného večera 190 ľudí. Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že v utorok si nálety vyžiadali životy 45 osôb vrátane 12 detí.

20.02.2018 09:48 , aktualizované: 22:22
Sýria Damask nálety obete ghúta východná ghúta Foto:
Na snímke dobrovoľníckej organizácie Biele helmy, ktorú vydali 20. februára 2018, členovia sýrskej civilnej obrany bežia pomôcť ľuďom, ktorí prežili útoky sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask.
debata (170)

Takmer dvesto mŕtvych a 850 zranených za 48 hodín. Taká bilancia strát vo východnej Ghúte, enkláve rebelov na predmestí sýrskej metropoly, je jednou z najčernejších za päť rokov obliehania, bombardovania a hladu. Koordinovaný masívny útok letectva a delostrelectva na posledný opozíciou ovládaný fliačik zeme v blízkosti Damasku, kde je v obkľúčení uväznených asi 350-tisíc ľudí, sa začal v nedeľu podvečer.

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že včera si nálety vyžiadali životy prinajmenšom 45 osôb vrátane 12 detí. Od nedele tak podľa nej zahynulo 194 ľudí, medzi nimi až 52 detí. Pri pondelňajšom nálete boli zasiahnuté aj štyri poľné nemocnice a zničené cesty, po ktorých sa OSN snažila do enklávy dopraviť humanitárnu pomoc. Naposledy tam náklad potravín a liekov, postačujúci iba pre 7 200 ľudí, dorazil minulý týždeň. Bola to prvá humanitárna zásielka, ktorú sýrsky režim vpustil na povstalecké územie od novembra minulého roku.
Na snímke, ktorú vydali 20. februára 2018,... Foto: TASR/AP
Sýria Damask nálety obete ghúta východná ghúta Na snímke, ktorú vydali 20. februára 2018, sýrsky zdravotník ošetruje zraneného muža po útokoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask.
„Toto je masaker dvadsiateho prvého storočia,“ povedal pre denník Guardian lekár z východnej Ghúty. „Ak bola masakrom deväťdesiatych rokov Srebrenica a masakrami osemdesiatych rokov Halabdža a Sabra a Šatila, potom východná Ghúta je masakrom tohto storočia. Toto je terorizmus. Čo už je väčší terorizmus, ako zabíjanie civilistov všetkými druhmi zbraní? Toto je vojna? Nie, to nie je vojna, tomuto sa hovorí masaker,“ dodal doktor, ktorý práve ošetril ročné bábätko, dusiace sa a celé omodrané po tom, čo ho záchranári vyhrabali spod trosiek.
Sýrsky režim správy o stovkách obetí vo východnej Ghúte, ktorá bola pod patronátom Ruska, Iránu a Turecka vyhlásená za jednu z takzvaných deeskalačných zón, nekomentoval. Štátne masmédiá iba informovali o paľbe tamojších povstalcov na Damask, ktorého centrum je od pozícií rebelov vzdialené iba 15 kilometrov. V pondelok pri nej v metropole podľa vládnej agentúry SANA utrpelo zranenia 15 ľudí, včera jedna osoba prišla o život a šesť ďalších sa zranilo. Proti útokom na civilistov vo východnej Ghúte včera ostro protestoval Detský fond OSN (UNICEF) i Európska únia. „Niet už slov, ktoré by vystihli utrpenie detí v Ghúte i naše rozhorčenie,“ uviedol vo vyhlásení UNICEF a dodal: „Môžu tí, ktorí pôsobia toto utrpenie, svoje barbarské činy niečím ospravedlniť?“ Európska únia vyzvala na spoločný zásah mocností. „Medzinárodné spoločenstvo by sa malo zjednotiť, aby zastavilo toto ľudské utrpenie,“ uviedla vo vyhlásení. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura varoval, že Sýria sa ocitla v jednej z najnebezpeč­nejších etáp vojny, ktorá trvá od roku 2011. Paríž upozornil nielen Damask, ale aj jeho spojencov, že „zámerné útoky na obývané oblasti a civilnú infraštruktúru vrátane zdravotníckej“ sú porušením medzinárodného humanitárneho práva. Podľa francúzskeho rezortu diplomacie za to nesie zodpovednosť nielen na sýrsky režim, ale aj Rusko a Irán. Sýrska vláda zintenzívnila snahu o dobytie východnej Ghúty začiatkom februára. Za posledné tri mesiace tam do najnovšej ofenzívy zahynulo už 700 osôb. Od roku 2013 v dôsledku vojny prišlo vo východnej Ghúte celkovo o život viac ako 1 300 ľudí. V uplynulých týždňoch sýrske vládne jednotky podporované Ruskom zosilnili aj bombardovanie severozápadnej provincie Idlib ovládanej rebelmi.
Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
170 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálet #Damask #nálety #sýrska armáda #vojna v Sýrii #Ghúta