Britskí poslanci pýtajú od slovenského špióna dôkazy o Corbynovi a ŠtB

Aféra okolo šéfa britských labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý mal pred rokom 1989 spolupracovať s československou Štátnou bezpečnosťou a dostávať za to peniaze, neutícha.

20.02.2018 12:12 , aktualizované: 19:23
debata (3)

Britskí poslanci chcú podľa spravodajského servera International Business Times požiadať bývalého príslušníka ŠtB Jána Sarkocyho, aby poskytol dôkazy o tom, že spolupracoval Corbynom. Podľa odborníkov to však agent nemá ako preukázať,

Slovák Sarkocy, ktorý dnes býva v Limbachu neďaleko Bratislavy, minulý týždeň uviedol, že Corbyn v 80. rokoch minulého storočia spolupracoval s ŠtB. Sarkocy nepovedal presne, aké informácie získal od Corbyna. Okázalo však hovoril, že vedel, čo bude mať vtedajšia britská premiérka Margaret Thatcherová na raňajky, obed a večeru a aké šaty bude mať na sebe. Pre ŠtB mal byť Corbyn zaujímavý tým, že mal kontakty na manželku Nelsona Mandelu, známeho bojovníka proti apartheidu v Juhoafrickej republike.

Z archívnych dokumentov sa nedá vyčítať vôbec nič, čo by mohlo Corbynovi ublížiť.
bezpečnostný analytik Milan Žitný

Aféru okolo Corbyna spustil britský bulvárny denník The Sun minulý týždeň. Corbyn odmieta spoluprácu s komunistickou tajnou službou a Sarkocyho tvrdenia označil za vymyslené. Podľa riaditeľky českého Archívu bezpečnostných zložiek Svetlany Ptáčníkovej z dokumentov nevyplýva, že by Corbyn vedel, že je v kontakte s príslušníkom rozviedky. „Keby bol Corbyn agent, mal by zväzok vedený v inej kategórii. To sú zväzky radu štyri. To znamená, že ich čísla sa začínajú štvorkou, povedala Ptáčniková podľa českého serveru novinky.cz. Ako ďalej uviedla, vedenie agentov malo presné pravidlá a keď sa agentom niekto stal, bol prevedený do iného typu zväzku.

Kým Sarkocy ako hotovú vec tvrdí, že Corbyn si bol vedomý toho, s kým má dočinenia, podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného to vôbec nemuselo byť tak, aj keď sa vo všeobecnosti predpokladalo, že na ambasádach sa pohybujú ľudia, ktorí pracujú pre spravodajskú službu. „Z archívnych dokumentov sa nedá vyčítať vôbec nič, čo by mohlo Corbynovi ublížiť,“ uviedol analytik. Podľa neho popis v záznamoch hovorí, že išlo o čosi ako zisťovanie, či by bol Corbyn nejako využiteľný.

Šéf britských opozičných labouristov Jeremy... Foto: Reuters, Peter Nicholls
corbyn Šéf britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn.

Vo Veľkej Británii sa podľa denníka Daily Telegraph chystajú celú záležitosť okolo šéfa labouristov preskúmať členovia výboru parlamentu pre zahraničné záležitosti. Plánujú vyzvať Sarkocyho, aby prišiel do parlamentu a poskytol dôkazy o svojich údajných stretnutiach s Corbynom a ďalšími labouristickými politikmi.

Podľa Žitného však Sarkocy britským poslancom nemá čo ponúknuť. „Je to známy fabulátor, ktorý rozpráva nezmysly. To, čo sa dnes z nášho kontextu zdá byť jasné, tak vtedy nebolo jasné nič. Sarkocy dosadzuje dnešné vnímanie sveta do vtedajšieho vnímania sveta, čo je neprenosné,“ konštatoval Žitný. Dodal, že v Británii sa informácie o kontaktoch Corbyna využívajú ako útok na labouristov, ale „vecne je to bezcenné“.

Corbyn, ktorý má dnes 68 rokov, do Labouristickej strany vstúpil, keď mal sedemnásť. Členom dolnej komory parlamentu je nepretržite od roku 1986. Keď ho prvýkrát zvolili za poslanca, patril k ľavicovému krídlu strany. Často sa správal ako rebel v radoch labouristov. Napríklad odsudzoval inváziu do Iraku, ktorú viedli Američania a Británia stála po ich boku.

Corbyn tak išiel proti labouristickému premiérovi Tonymu Blairovi, ktorý bol v tomto ťažení silným spojencom USA. Na čelo strany Corbyna zvolili na jeseň 2015, keď ho do funkcie podporilo takmer 60 percent hlasujúcich. Za nového šéfa si ho vybrali po zdrvujúcej prehre labouristov v parlamentných voľbách.

A kto je agent Sarkocy, ktorý pracoval pre ŠtB za bývalého totalitného režimu? S krycím menom Dymič podľa archívov Ústavu pamäti národa bol v ŠtB od 1. októbra 1980 ako referent s hodnosťou podporučík. Od mája 1984 pôsobil v Hlavnej správe rozviedky ako starší referent už v hodnosti poručíka. V ďalšom roku Sarkocy odišiel na federálne ministerstvo zahraničia a ako diplomat sa pripravoval na vyslanie do cudziny.

Od mája 1986 až do júna 1989 bol ako špión vo Veľkej Británii, na československom veľvyslanectve v Londýne sa pohyboval pod diplomatickým krytím 3. tajomníka. Napokon v júni 1989 ho vyhostili po zistení, že jeho aktivity nie sú v súlade s diplomatickým pôsobením. Sarkocy potom ešte krátko fungoval v Prahe v Hlavnej správe rozviedky až do konca roka 1989 v hodnosti kapitána ako starší referent špecialista.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Československo #ŠtB #Jeremy Corbyn