Pokračuje proces v dlhoročnej kauze autičkárskeho gangu

Pred senátom Okresného súdu Bratislava I pokračuje proces v kauze takzvaného autičkárskeho gangu, kde je hlavný obžalovaný Martin R. a ďalšie osoby. "V tejto chvíli súd neeviduje prekážku v uvedenom trestnom konaní," uviedol v utorok hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

20.02.2018 12:33
debata

Skoré uzavretie tejto dlhoročnej súdnej kauzy skomplikovala skutočnosť, že v minulosti zákonný sudca Juraj M. odišiel pred dvoma rokmi do dôchodku a vec bola pridelená inému bratislavskému sudcovi.

Skupina Martina R. a ďalších šiestich obžalovaných podľa prokuratúry vytvárala tzv. dvojičky áut. Automobily vyhľadávala v krajinách Európskej únie, potom na nich menila identifikačné údaje a predávala ďalej. Pritom o tom nevedeli ani kupujúci, ani skutoční majitelia áut. Skutky mali spáchať v rokoch 2006 až 2010. Podľa obžaloby mal ísť zisk najmä Martinovi R., ktorý používal peniaze aj na ďalšiu trestnú činnosť. V novembri 2013 Martina R. prepustili z väzby a je stíhaný na slobode.

Obvinení sú aj z poisťovacích podvodov

Martin R. a jeho expriateľka Karin H. sú spolu s ďalšími osobami stále obvinení zase v inej kauze poisťovacích podvodov, kde polícia vyšetruje tento prípad takmer päť rokov.

„V rámci prípravného konania je osoba K. H. naďalej stíhaná. V tejto veci bolo trestné konanie doposiaľ ukončené vo vzťahu k trom obvineným. Obvinené osoby P. R. a M. M. uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súd následne schválil. Proti obvinenej osobe M. V. bolo trestné stíhanie podmienečne prerušené. Vo vzťahu k ďalšej obvinenej osobe P. Š. bolo potrebné rozhodnúť vylúčením jeho trestnej veci na samostatné konanie,“ uviedol na záver minulého týždňa pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.

V súčasnosti naďalej prebiehajú procesné úkony, preto nie je možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie.

Policajti pôvodne začiatkom apríla 2013 obvinili 15 ľudí, vrátane štyroch svojich kolegov, z poisťovacích podvodov. Túto trestnú činnosť policajti odhalili pri práci na bratislavskej skupine jakšíkovcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #súd #súdny proces #gang #autíčkári #autičkársky gang