Som len obeť, bránil sa guvernér lotyšskej banky podozrivý z brania úplatkov

Guvernér lotyšskej centrálnej banky Ilmārs Rimšévičs podozrivý z brania úplatkov tvrdí, že je obeťou kampane, ktorá ho má pošpiniť.

20.02.2018 13:08
debata (5)

Na svoju funkciu nerezignujem, pretože som nevinný, oznámil na utorkovej tlačovej konferencii. Guvernéra zadržali cez víkend a v pondelok ho prepustili z väzenia na kauciu. Zatiaľ ho obvinili, iba sa začalo trestné vyšetrovanie.

„Nežiadal som ani som nedostal žiadne úplatky. Stal som sa cieľom niektorých lotyšských komerčných bánk, ktoré chcú zničiť povesť Lotyšska,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

Ani polícia ani protikorupčný úrad neposkytli žiadne detaily k údajnej žiadosti Rimšévičsa o úplatok. Podľa pondelkového oznámenia šéfa Úradu pre prevenciu korupcie a boj proti korupcii (Knabe) Jekabsa Straumeho je podozrenie, že šéf centrálnej banky žiadal alebo dostal úplatky najmenej 100-tisíc eur.

Lotyšský premiér Maris Kučinskis vyhlásil, že nemôže vylúčiť, že obvinenia je snahou o poškodenie povesti krajiny. Reagoval tak na sťažnosť majiteľov banky Norvik, podľa ktorých vedenie centrálnej banky porušovalo zákony a guvernér po nich chcel opakovane úplatky.

Uviedol, že dôkazy by mali byť odovzdané protikorupčným úradom, ale zatiaľ sa tak nestalo. „Prinajmenšom v tejto chvíli nemôžem vylúčiť, že príslušné bankové vyhlásenie treba považovať len za pokus o zničenie povesti Lotyšska,“ uviedol Kučinskis.

Lotyšská centrálna banka je nezávislou inštitúciou. Rimšévičs je na jej čele od roku 2001. Od januára 2014, keď Lotyšsko prijalo euro, je členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #banka #úplatky #Lotyšsko