Zákon Stop Sorosovi je v záujme maďarskej národnej bezpečnosti, tvrdí minister

Kto spochybňuje vládny návrh zákona zvaného "Stop Sorosovi", ktorého cieľom je obmedziť migráciu, spochybňuje právomoc svojej vlády činiť suverénne rozhodnutie. Povedal to maďarský minister zahraničia Péter Szíjjártó.

20.02.2018 15:56
George Soros Foto:
"Spolu by strhli hraničnú zábranu," tvrdí o opozičných lídroch a Georgeovi Sorosovi plagát Fideszu.
debata (8)

Zákon by umožnil regulovať, prípadne zakázať činnosť mimovládnych organizácií aj jedincov podporujúcich migráciu s odôvodnením, že predstavujú ohrozenie národnej bezpečnosti. O návrhu začal v utorok rokovať maďarský parlament.

Asselborn vyzval k článku 7

Minister podľa agentúry MTI povedal, že „takzvané občianske skupiny“, ktoré presadzujú migráciu a otvorené hranice, konajú v rozpore s maďarskou národnou bezpečnosťou. Vláda podľa neho musí akcie proti národnej bezpečnosti zabrániť, a to aj legálnou cestou.

Szíjjártó reagoval aj na kritiku luxemburského ministra zahraničia Jeana Asselborna, ktorý v rozhovore v berlínskom liste označil maďarského premiéra Viktora Orbána za diktátora. Asselborn odsúdil aj predmetný návrh zákona a vyzval k aktivácii článku 7 úniovej zmluvy, ktorý umožňuje uplatniť voči zemi určité sankčné mechanizmy.

Aj jeho platí Soros

Šéf maďarskej diplomacie Asselborn označil za hlupáka, ktorý nemá rád Maďarsko a obvinil ho, že ho platí americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Soros, informoval server The Budapest Beacon. Rétorika protiimigračnej kampane Orbánovej vlády označuje Sorosove snahy posilňovať liberálne hodnoty a otvorené hranice vo východnej Európe za „plán“ dopravovať do Európy migrantov, pripomína agentúra Reuters.

Tento právny predpis je súčasťou balíka troch zákonov, podobne zameraných proti migrácii. Ich cieľom je výrazne sťažiť v krajine činnosť mimovládnym organizáciám i jednotlivcom, ktoré pomáhajú migrantom. Tieto aktivity by v budúcnosti podliehali povolení úradov.

Hlasovanie o uvedených zákonoch sa očakáva až po parlamentných voľbách, ktoré maďarský prezident vypísal na 8. apríla.

Proti týmto zákonným opatreniam protestovalo v pondelok v spoločnom liste vyše 200 európskych organizácií na obranou ľudských práv.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #George Soros #Péter Szijjártó