Politické prežitie izraelského premiéra je ohrozené pre korupčný škandál

Jeden z dôverníkov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa rozhodol svedčiť proti šéfovi vlády v korupčnom škandále, ktorý sa týka Netanjahua a jeho spolupracovníkov.

21.02.2018 15:15
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (1)

Napísali o tom miestne médiá, polícia ale zatiaľ túto informáciu nepotvrdila. Podľa agentúry Reuters by takýto vývoj vážne ohrozil Netanjahuove politické prežitie, pretože jeho najbližšie okolie ho doteraz chránilo.

Bývalý generálny riaditeľ pre komunikáciu Šlomo Filber, ktorý je vo väzbe, sa podľa hlavných izraelských médií na svedectvo proti Netanjahuovi dohodol s vyšetrovateľmi. Filber je podozrivý, že telekomunikačnej firme Bezeq zaistil výnosné regulačné opatrenia výmenou za priaznivé spravodajstvo o Netanjahuovi a jeho rodine na serveri Walla, ktorý je súčasťou Bezeq.

Vo väzbe je tiež ďalší blízky premiérov spolupracovník Nir Hefec, ktorý podľa polície ponúkol jednej sudkyni post generálnej prokurátorky výmenou za to, že znesie zo sveta stíhanie manželky premiéra kvôli neprimeraným výdavkom premiérovej domácnosti.

Sám Netanjahu, ktorý do vlaňajška riadil ministerstvo telekomunikácií, ale doteraz nebol z ničoho obvinený. V kauze okolo spoločnosti Bezeq nie je menovaný ako podozrivý, ale má byť vypočutý.

Polícia už však odporučila začať s ním súdne konanie v dvoch iných korupčných prípadoch, v ktorých ide o prijímanie hodnotných darov a tiež ovplyvňovanie médií. Posledné slovo o prípadnom začatí súdneho konania bude mať generálny prokurátor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Netanjahu #Izrael #kriminalita