Brazílsky exprezident usvedčený z korupcie bude opäť kandidovať. Posledné slovo bude mať súd

Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v stredu oznámil, že bude kandidovať na úrad hlavy štátu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

22.02.2018 07:07
Luiz Inácio Lula da Silva Foto: ,
Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.
debata (1)

„Som kandidát,“ vyhlásil da Silva, ktorý bol prezidentom v rokoch 2003–2010. V októbrových voľbách chce kandidovať za ľavicovú Stranu pracujúcich (PT).

V kandidatúre mu však môže zabrániť súd. Odvolací súd v meste Porto Alegre totiž v januári potvrdil rozsudok nižšieho súdu z júla 2017, ktorý ho usvedčil z korupcie. Odvolací súd mu pôvodný trest deväť a pol roka odňatia slobody zvýšil na 12 rokov a jeden mesiac. Da Silva sa proti verdiktu odvolal.

„Neviem, čo sa stane na súde. Ale viem, že rozhodnutie nebudem rešpektovať. Ak by som urobil opak, moja prapravnučka ma nebude rešpektovať, keď vyrastie,“ uviedol exprezident a označil sa za „nevinného a čestného človeka“.

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky by 37 percent Brazílčanov podporilo da Silvu, zatiaľ čo 18 percent konzervatívneho kandidáta Jaira Bolsonaru.

Sudca spomínaného súdu nižšieho stupňa Sérgio Moro v júli 2017 vyhlásil, že da Silva počítal s tým, že stavebná spoločnosť OAS mu zrenovuje podkrovný byt na pláži výmenou za vybavenie vládnych zmlúv. Tento prípad súvisí s obrovským korupčným škandálom v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Škandál odhalila brazílska federálna polícia počas operácie Lava Jato (Umývacia linka).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Brazília #Luiz Inácio Lula da Silva