Trump proti vraždeniu. Vyzbrojil by učiteľov

Ochranou proti zabijakom na amerických školách by sa mohli stať zbrane v rukách pedagógov. Myslí si to prezident Donald Trump, ktorý v Bielom dome prijal stredoškolákov a rodičov, ktorí pri streľbe stratili deti.

22.02.2018 07:34 , aktualizované: 19:22
donald trump, usa, školáci Foto: ,
Donald Trump na stretnutí v Bielom dome so stredoškoláčkami, ktoré sa angažujú v kampani za sprísnenie dostupnosti k strelným zbraniam.
debata (28)

Prišli za ním so žiadosťou, aby prispel k obmedzeniu dostupnosti zbraní v USA. Kampaň, ktorú podporuje veľa študentov, súvisí s nedávnou masakrou v škole na Floride, kde 19-ročný páchateľ zastrelil až 17 ľudí.

Médiá informovali, že Trump by zrejme rád vyzbrojil všetkých vyučujúcich, ale v reakcii vyhlásil, že prekrútili jeho slová. Nedal by zbraň každému, ale iba vybraným pedagógom. „Nepovedal som, ,dajte učiteľom zbrane', povedal som, aby sme sa pozreli na možnosť dať ich zdatným učiteľom s vojenským či so zvláštnym výcvikom,“ zdôraznil prezident.

Americká vláda sa v úsilí o sprísnenie predaja zbraní neobmedzí na slová, ako to bolo v minulosti.
prezident USA Donald Trump

Dodal, že už v súčasnosti by pätina vyučujúcich dokázala opätovať paľbu, keby niekto napadol školu. „Školské zóny, kde platí zákaz zbraní, sú len magnetom pre útočníkov. Vyzbrojený učiteľ by mohol okamžite zasiahnuť,“ upozornil Trump. Poznamenal, že streľba v školách zvykne trvať tri minúty, ale polícia potrebuje na príjazd päť až osem minút.

Kampaň za sprísnenie dostupnosti zbraní sa teraz nevídane stupňuje po masakre na Floride. Mladí ľudia plánujú o mesiac aj veľký celoštátny pochod vo Washingtone. Trump už pred stretnutím v Bielom dome vyhlásil, že by si dlhé strelné zbrane mohli zadovážiť Američania, až keď dosiahnu 21 rokov (aktuálne je vekový limit 18 rokov).

Trump sa modlí so študentami a učiteľmi, ktorí... Foto: SITA/AP
trump, zbrane Trump sa modlí so študentami a učiteľmi, ktorí prežili streľbu na škole v Parklande.

Zároveň hovoril o tom, že by chcel zakázať urýchľovače streľby, ktoré upravujú poloautomatické zbrane na automatické. Dostupnosť k zbraniam od 21 rokov však odmieta vplyvná Národná asociácia držiteľov zbraní, ktorá, mimochodom, podporovala zvolenie Trumpa za šéfa Bieleho domu. Naopak, časť republikánskych aj demokratických senátorov už zvažuje túto zmenu.

Je otázne, či prezident získa podporu pre vyzbrojenie učiteľov v ich radoch. Proti tejto myšlienke sa postavil Mark Barden, ktorý bol medzi účastníkmi stretnutia s Trumpom. „Učitelia majú už teraz zodpovednosti viac než dosť,“ upozornil Barden, ktorý v roku 2012 stratil syna pri masakre na škole v Connecticute. Dodal, že jeho žena, zhodou okolností učiteľka, by nechcela nosiť zbraň: „Nikto nestojí o prestrelky na školách.“

Trump pritom v minulosti nepodporoval zbrane v rukách pedagógov. V roku 2016 kritizoval prezidentskú protikandidátku Hillary Clintonovú, ktorá nadhodila túto možnosť ochrany škôl. Tak či onak, teraz prezident ubezpečuje, že chápe volanie po zvýšení bezpečnosti na školách.

„Americká vláda sa v úsilí o sprísnenie predaja zbraní neobmedzí na slová, ako to bolo v minulosti,“ tvrdí Trump. Znepokojeným hosťom v Bielom dome tiež povedal, že štát bude dávať dôraz na preverenie ľudí, ktorí si chcú obstarať zbrane: „Vláda si posvieti na kontrolu predaja a psychického stavu kupujúcich.“ Podčiarkol, že previerky musia byť veľmi prísne, aby zbraň nezískal niekto duševne narušený.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #streľba #škola #Donald Trump