Útočník na ambasádu USA v Čiernej hore zomrel pri aktivácii druhej bomby

Muž, ktorý v noci na štvrtok zaútočil výbušninou na areál amerického veľvyslanectva v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, nespáchal samovraždu. O život prišiel náhodou pri aktivácii druhej výbušniny, informoval čiernohorský server Portal Analitika.

22.02.2018 08:24 , aktualizované: 14:09
USA, ambasáda Foto:
Policajti strážia vstup do budovy americkej ambasády v Podgorici.
debata (19)

Polícia páchateľa identifikovala ako 43-ročného Dalibora Jaukoviča. Vyšetrovatelia a bezpečnostné zdroje uviedli, že po tom, čo páchateľ hodil prvú výbušninu, ho náhodne zabila druhá bomba. Nespáchal teda samovraždu, ako sa uvádzalo v predchádzajúcich správach, pripomína server.

Jaukovič mal na svojom profile na sociálnej sieti zverejnené fotografie vyznamenania, ktoré mu ako príslušníkovi juhoslovanskej armády mal udeliť bývalý juhoslovanský a srbský prezident Slobodan Miloševič za „zásluhy v oblasti obrany a bezpečnosti počas bombardovania zo strany NATO v roku 1999“.

Policajné zdroje uviedli, že Jaukovič užíval psychoaktívne látky. Podľa srbského spravodajského servera B92 ide o srbského občana, ktorý sa narodil v srbskom meste Kraljevo a neskôr sa presťahoval do čiernohorskej Podgorice.

V budove ambasády USA počas útoku nikto neutrpel zranenia. Veľvyslanectvo až do odvolania pozastavilo vydávanie víz, pripomína Portal Analitika.

Podľa spravodajského servera vijesti.me čiernohorská polícia z vykonania útoku na americkú ambasádu podozrieva 43-ročného obyvateľa Podgorice Dalibora Jaukoviča. Policajti, ktorí na mieste činu zasahovali, objavili totiž na neďalekom brehu rieky Morača mŕtve telo muža.

K útoku na veľvyslanectvo došlo okolo polnoci. Po výbuchu granátu zostal na nádvorí veľvyslanectva kráter. Iné škody ani zranenia ďalších osôb útočník nespôsobil.

„Veľvyslanectvo momentálne vykonáva vnútornú kontrolu, aby sa uistilo, že jeho pracovníci sú v bezpečí,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty nadviazali diplomatické styky s Čiernou Horou v roku 2006, keď táto balkánska krajina získala nezávislosť od Srbska.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #samovražda #Podgorica