Grécky parlament dal zelenú vyšetrovaniu politikov v rozsiahlej úplatkárskej kauze

Grécky parlament zriadi osobitný vyšetrovací výbor, ktorý preskúma obvinenia z podplácania politikov a lekárov švajčiarskym farmaceutickým koncernom Novartis. Poslanci o tom rozhodli v noci na štvrtok, informovala agentúra Reuters.

22.02.2018 08:59
Grécko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Podľa predstaviteľov gréckej justície malo k podplácaniu dochádzať v rokoch 2006–2015. Podozrenia sa týkajú aj desiatich gréckych socialistických a konzervatívnych politikov vrátane bývalých premiérov.

Tí všetky obvinenia popierajú a tvrdia, že ide o politicky motivovaný „hon na čarodejnice“ zo strany súčasnej vlády ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa. Vládnuca garnitúra sa podľa nich prostredníctvom falošných obvinení snaží zdiskreditovať svojich protivníkov pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Firma Novartis už skôr prisľúbila, že ak vyšetrovanie gréckych orgánov odhalí údajné neetické konanie jej manažérov, je pripravená podniknúť „rýchle a rozhodné kroky“.

Dlhočizná rozprava

Grécka prokuratúra celú kauzu vyšetruje už viac ako rok a vo februári postúpila prípad parlamentu. Podľa gréckych zákonov ide o jedinú inštitúciu, ktorá môže vyšetrovať členov vlády a zbaviť ich imunity.

Zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, o ktoré požiadala grécka vláda, napokon schválili poslanci v noci zo stredy na štvrtok po 19-hodinovej rozprave. „Nebudeme sa podieľať na ututlávaní jedného z najväčších škandálov v novodobých gréckych dejinách,“ vyhlásil pred hlasovaním premiér Alexis Tsipras.

Utajení svedkovia

Vo vyšetrovacích spisoch predložených parlamentu sa okrem iných spomínajú bývalý predseda vlády a líder opozičnej Novej demokracie Antonis Samaras, exminister financií Evangelos Venizelos a súčasný guvernér centrálnej banky Jannis Sturnaras.

Obvinenia z úplatkárstva vychádzajú z výpovedí svedkov, ktorých mená zostávajú utajené. Samaras i Venizelos už voči nim podali žalobu pre urážku na cti. Kauza vyvolala v Grécku, ktoré sa len pomaly zotavuje z dlhovej krízy, rozsiahle pobúrenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #korupcia #vyšetrovanie