Erdogan kriesi Olivovú ratolesť

V Sýrii sa dnes bojuje hlavne na dvoch frontoch. Vládne jednotky začali nakoniec s likvidáciou ohniska islamských radikálov vo východne Gúte vzdialenej od Damasku iba niekoľko málo kilometrov.

22.02.2018 10:00
Erdogan Foto: ,
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan.
debata (12)

Proti teroristom už nasadili UR-77 Meteorit a TOS-1А Solncepek, ktoré dokážu z krátkej vzdialenosti neriadenými raketami zlikvidovať akúkoľvek silnú obranu protivníka. Na severe Sýrie zase pokračuje turecká operácia s kódovým označením Olivová ratolesť, ktorá mala pôvodne zlikvidovať ozbrojené oddiely miestnych Kurdov, ktorých podporujú USA.

Zatiaľ čo v prvom prípade sa blíži koniec likvidácie teroristov, ktorí ostreľujú Damask, na severovýchode do mesta Afrín prenikli vládne jednotky, aby pomohli Kurdom, ktorí čelia tureckej delostreleckej paľbe už viac ako 30 dní. Na zvrchovanom sýrskom území. Podľa neoverených informácií museli vraj sýrske vládne jednotky napokon ustúpiť asi 10 kilometrov. Ešte v pondelok turecký prezident Recep Erdogan vyhlásil: „Naše jednotky donútili sýrske vládne sily zrieknuť sa plánu preniknúť do mesta Afrín.“

„Turecko je odhodlané pokračovať v ofenzíve zameranej na vyčistenie kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii od kurdských bojovníkov aj po tom, čo do toho regiónu začali postupne vstupovať sýrske provládne sily,“ priznal nepriamo Erdogan citovaný AP postup sýrskych vládnych jednotiek.

A ako to vidia Kurdi? Provládne jednotky a kurdská sebaobrana sa v reakcii na tvrdenie Erdogana novodobému sultánovi vysmiali.

„Erdogan sa dnes prejavil ako zlý dopravný policajt, keď tvrdí, že sýrske provládne jednotky boli nútené ustúpiť,“ citujú agentúry Rajzána Hedú, predstaviteľa kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG). „Sú už v Afríne,“ dodal Kurd a upozornil na obrazový záznam zverejnený na sociálnych sieťach, ktorý potvrdzuje jeho tvrdenie.

Turecké záujmy

O tom, že Hedú bude bližšie k pravde ako Erdogan, svedčí napríklad následné vyhlásenie Ankary, podľa ktorého o situácii v kantone i v samotnom meste Turci rokujú s povstalcami prostredníctvom Moskvy. Práve Rusko v posledných dňoch niekoľkokrát vyzvalo obe strany na zastavenie paľby a hľadanie východiska cestou mierových rozhovorov. Zároveň slovami šéfa diplomacie Sergeja Lavrova zdôraznilo, že „akékoľvek problémy v Sýrii alebo kdekoľvek inde sa musia riešiť s ohľadom na územnú celistvosť daného štátu, v tomto prípade Sýrie“. Diplomat pritom nezabudol pripomenúť, že Moskva uznáva aj turecké obavy vzhľadom na situáciu v Sýrii, ale aj oprávnené záujmy Kurdov.

Ako však dodal, „oprávnené bezpečnostné záujmy Turecka môžu byť realizované a uspokojené prostredníctvom priameho dialógu so sýrskou vládou“. Napriek všetkým výzvam vrátane výzvy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa USA pokračujú v Sýrii vo svojej hre. Navonok podporujú kurdské milície v boji proti teroristickej organizácii tzv. Islamský štát, ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Podľa Ankary sú totiž milície údajne napojené na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko postavilo mimo zákona.

Zneužívajú USA Kurdov?

Nielen podľa Bašara Asada, menovca sýrskeho prezidenta a jeho hlavného poradcu, všetko nasvedčuje tomu, že Washington iba zneužíva Kurdov, aby v konečnom dôsledku dosiahol svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii a zmiernil negatívny dosah ruskej vojenskej pomoci Damasku na „globálny“ záujem USA v oblasti. Na to však potrebuje "rozparcelovať“ krajinu. V tejto súvislosti už spomínaný ruský šéf diplomacie citovaný agentúrou TASS v reakcii na otázku, čo ešte môže Rusko urobiť v Sýrii, upozornil: „Úspech sýrskeho urovnania nezávisí od toho, čo môže urobiť Rusko, ale od toho, čo ešte nebudú robiť USA. Bolo by najlepšie, keby prestali hrať tieto nebezpečné hry vedúce k rozdeľovaniu sýrskeho štátu.“

Je verejným tajomstvom, že Američania na nimi kontrolovaných územiach na východ od rieky Eufrat až po sýrske štátne hranice vytvárajú mocenské orgány, ktoré vznikajú vedome. Tak, aby nemali nijaké spojenie s Damaskom, a posielajú tam „pomoc“ v rozličných formách. „Toto sa môže stať veľmi vážnym problémom pri plnení požiadaviek BR OSN na zabezpečovanie suverenity a teritoriálnej celistvosti Sýrie,“ upozornil, a to nielen Washington, minister Lavrov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan