Z Pchjongjangu do Pjongčangu: KĽDR vysiela na ukončenie ZOH generála

Severná Kórea vyšle na uzatvárací ceremoniál zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu jedného zo svojich najvyššie postavených predstaviteľov, generála Kim Jong-čchola.

22.02.2018 16:58
Kim Jong-čchol Foto: ,
Sverokórejský generál Kim Jong-čchol.
debata

Informoval o tom spravodajský portál stanice BBC, podľa ktorého bol zmienený generál v minulosti šéfom tajných služieb KĽDR a predpokladá sa, že zorganizoval i niekoľko útokov proti Južnej Kórei.

Severokórejská rozviedka je obviňovaná napríklad z potopenia juhokórejskej vojenskej korvety Čchonan v roku 2010, ktoré si vyžiadalo smrť 46 námorníkov.

Prítomnosť predstaviteľov KĽDR na pjongčanských olympijských hrách sa všeobecne považuje za dôkaz mierneho oteplenia vzájomných vzťahov medzi oboma Kóreami. Analytici však tvrdia, že Pchjongjang využíva toto športové podujatie len na vylepšenie svojho medzinárodného imidžu.

Kim Jong-čchol v súčasnosti vedie severokórejský rezort pre medzikórejské vzťahy. Jeho delegácia zostane v Južnej Kórei tri dni. Na programe má stretnutie s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Spojené štáty vyslali na nedeľňajší uzatvárací ceremoniál do Pjongčangu delegáciu na čele s Ivankou Trumpovou, dcérou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Juhokórejskí činitelia tvrdia, že k oficiálnemu stretnutiu medzi severokórejskou a americkou delegáciou na podujatí nedôjde.

Na otváracom ceremoniáli sa zúčastnil americký viceprezident Mike Pence, zatiaľ čo KĽDR tam vyslala sestru severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-džong. Americkí činitelia tvrdia, že obaja sa mali v Pjongčangu stretnúť, ale severokórejská strana od toho na poslednú chvíľu ustúpila.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Pjongčang 2018 #Kim Jong-čchol