Ukrajinská nekonečná história - Janukovyč, Majdan, Donbas

V čase, keď si nielen Ukrajinci pripomínajú štvrté výročie vyvrcholenia udalostí na kyjevskom Majdane v podobe skoro stovky zavraždených nielen demonštrantov, ale aj príslušníkov špeciálnej jednotky Berkut, začal sa v jednom z obvodných súdov ukrajinskej metropoly proces s bývalým prezidentom Viktorom Janukovyčom. Čelí obvineniu z vlastizrady. Pretože sa zdržuje v Rusku, súdia ho na diaľku. Rovnako na diaľku odpovedal na otázky Janukovyčových obhajcov pomocou videomosta aj súčasný prezident Petro Porošenko.

23.02.2018 10:00
Ukrajina Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa pomocou videomosta zúčastnil na procese ,,na diaľku" s ukrajinským expremiérom na úteku Viktorom Janukovyčom, ktorý čelí obvineniu z vlastizrady.
debata (128)

Smrť desiatok Ukrajincov na Majdane, útek prezidenta a následné separatistické tendencie v Donbase majú jedného spoločného menovateľa – dodnes sa nepodarilo vyšetriť masaker v centre Kyjeva, jasne vymenovať jednotlivé body Janukovyčovej „zrady“ podložené konkrétnymi dôkazmi a aj Donbas sa čoraz viac vzďaľuje súčasnej kyjevskej moci.

„Skutočnú pravdu sa možno dozvieme až po odchode politikov, ktorí podpísali dohodu, do dôchodku“ predpovedá kyjevský politológ Michail Pogrebinskij. Konkrétne mal na mysli signatárov dokumentu z 21. februára 2014 o urovnaní krízy na Ukrajine za účasti Janukovyča, jeho poradcov, vodcov ukrajinskej opozície Vitalija Klička, Arsenija Jaceňuka a Oleha Ťahnyboka a niekoľkých poslancov parlamentu. Sprostredkovateľmi a hlavne garantmi dohody boli traja ministri zahraničných vecí EÚ: Laurent Fabius (Francúzsko), Frank-Walter Steinmeier (Nemecko) a Radko Sikorski (Poľsko).

Obete krviprelievania

Počas potýčok 18.- 20. februára 2014 zahynulo 78 účastníkov Majdanu, 278 utrpelo zranenie. Medzi obeťami bolo aj 13 príslušníkov poriadkových síl a 650 policajtov a príslušníkov špeciálnej jednotky Berkut utrpelo zranenie. Najviac obetí, približne 50, zahynulo rukami ostreľovačov 20. februára na Inštitúckej ulici neďaleko Námestia nezávislosti.

Zdroj: Sergej Gorbaťuk, Generálna prokuratúra

„Neviem, kde sa dokument o dohode nachádza. Nikdy som nevidel jeho originál, nepodpisoval som ho a nemôžem ho teda komentovať. Nie preto, že by som nechcel, ale preto, lebo som ho nevidel,“ reagoval vyhýbavo prezident Porošenko na otázku Janukovyčových obhajcov. Symbolicky v rovnaký deň ako dohodu podpísali.

Aj keď vyšetrovanie stagnuje, podľa Pogrebinského už teraz je očividná skutočnosť, podľa ktorej európski politici mali za cieľ odovzdať kontrolu udalosti na Majdane protiruským silám, ktoré organizovali štátny prevrat.

„Pre ministrov zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Poľska to vtedy bola prioritná úloha. Garanti predpokladali, že dohodu sa podarí zrealizovať a Janukovyč prehrá. Samotnému prezidentovi vtedy veľa nasľubovali, vrátane Američanov, ale v konečnom dôsledku ho oklamali,“ pripomenul udalosti spred niekoľkých rokov aj ukrajinský politológ Pogrebinskij v rozhovore pre portál RNL. Postupne sa podľa neho ukázalo, že situácia sa vymkla kontrole a Európe ostala v rukách „mačka vo vreci“.

Podľa portálu Politexpert v Bruseli začínajú chápať, že únia nezískala ukrajinský trh, s ktorým rátali podnikatelia. Na druhej strane má vrásky vyvolané sankciami a protisankciami, stratou 100 miliárd eur a stále pokračujúcim dlhotrvajúcim konfliktom vnútri EÚ. „Brusel s tým určite nerátal a teraz hľadá možnosti riešenia. A nebude to ľahké, pretože situácia sa dostala do slepej uličky v neposlednom rade aj vďaka Ukrajine, ktorá dokonca ani prítomnosť medzinárodných síl v oblasti konfliktu nepovažuje za aktuálnu otázku,“ pripomína už spomínaný portál.

Aj podľa kyjevského politológa Ruslana Bortnika, riaditeľa Ukrajinského analytického ústavu, odpoveď napríklad na otázku, kto rozkázal strieľať a kto vraždil na Majdane, sa dozvieme vraj až po zmene vládnej moci.

„Dnes ju tvorí množstvo ľudí, ktorí stáli na oboch stranách barikád: boli súčasťou vládnych kruhov a manipulovali ľuďmi na Majdane. Dnes potrebujú získať nejaké politické, ale nie justičné výsledky. Špekulujú o tragédii, ale nehľadajú spravodlivosť a právnu istotu,“ tvrdí Bortnik. Postoj súčasnej vládnej moci k vyšetrovaniu krviprelievania na Majdane zároveň prirovnal k vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Georgia Gongadzeho či k tragédii v Odesse z 2. mája 2014.

Vtedy v Dome odborov zhoreli zaživa desiatky ľudí, ktorí hľadali v objekte spásu pred útočiacimi radikálnymi nacionalistami. Podľa politológa Bortnika „ak sa vládna moc nezmení, tak nemožno očakávať nič okrem politických záverov a politických rozsudkov“. Rovnakým smerom sa uberá aj pokračujúca politická šou na kyjevskom obvodnom súde, v ktorej hlavnú úlohu ani zďaleka nehrá exprezident Viktor Janukovyč.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #Donbas