Turecko odsúdilo útoky sýrskej armády na východnú Ghútu

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoğlu v piatok odsúdil najnovšie útoky na sýrsku východnú Ghútu, ktorú sily prezidenta Asada bombardujú od nedele. Pri tej príležitosti vyzval Rusko a Irán, aby svojho spojenca prinútili nálety ukončiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.02.2018 14:33
Mevlüt Çavuşoglu Foto: ,
Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu.
debata (13)

„Rusko a Irán musia zastaviť sýrsku vládu,“ uviedol Cavusoglu. Dodal pritom, že Asadove bombardovanie provincie Idlib je v rozpore s dohodou medzi Tureckom, Iránom a Ruskom, podľa ktorej by mala v regióne platiť bezpečnostná zóna.

Sýrske vládne jednotky obliehajú východnú Ghútu od roku 2013. Ide o posledné väčšie územie pri Damasku, ktoré majú pod kontrolou tisíce povstalcov z rôznych skupín, vrátane islamistických milícií. V obkľúčení tam žije na 400 000 civilistov, ktorí trpia nedostatkom potravín a liekov.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že vo východnej Ghúte od začiatku najnovšej ofenzívy prišlo o život vyše 400 ľudí a že štvrtina z nich boli deti. SOHR situáciu sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii svojich informátorov.

V uplynulých týždňoch sýrske vládne jednotky podporované Ruskom tiež zosilneli bombardovanie severozápadnej provincie Idlib, ktorú majú pod kontrolou rebeli.

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok rokovala o prípadnej rezolúcii povoľujúcej 30-dňové prímerie v Sýrii. Proti návrhu, ktorý vypracovali zástupcovia Švédska a Kuvajtu, malo námietky Rusko, ktoré má v OSN právo veta.

Zástupca Ruska pri OSN Vasilij Nebenzja okrem iného uviedol, že v Ghúte pôsobia skupiny napojené na medzinárodnú teroristickú sieť al-Kájda a že na ne by sa prímerie v žiadnom prípade vzťahovať nemalo.

Či sa medzinárodné spoločenstvo na prímerí dohodne, bude jasné zrejme ešte v piatok popoludní, kedy bude BR OSN o rezolúcii hlasovať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #boje #Turecko #Ghúta