KĽDR kvôli sankciám hladuje. Krajine sa míňa palivo či papier

Čím ďalej viac správ zo Severnej Kórey naznačuje, že na krajinu začínajú silno doliehať medzinárodné sankcie, ktorým KĽDR čelí v súvislosti so svojím pokračujúcim raketovým a jadrovým zbrojným programom.

23.02.2018 15:35
debata (23)

Napísal to britský denník The Daily Telegraph. Podľa neho je v Severnej Kórei nielen málo paliva a potravín, ale kvôli nedostatku papiera musel svoju produkciu obmedziť aj štátny denník Rodong sinmun. V októbri podľa očakávaní dôjdu Pchjongjangu valutové rezervy.

Šéf juhokórejského parlamentného výboru pre tajné služby tento týždeň politikov informoval o stave financií KĽDR, ktoré sú vážne postihnuté zmrazením účtov severokórejského režimu v zahraničí a prakticky úplným zákazom exportu.

Snaha o zblíženie sa len kvôli ekonomike

Predstaviteľ opozičných konzervatívcov Kang Sok-ho neskôr vyslovil názor, že nové snahy KĽDR o aproximáciu (zblíženie sa, pozn. red.) s Južnou Kóreou sú priamym dôsledkom ekonomických problémov, ktorým Severná Kórea čelí. To v poslednej dobe niekoľkokrát opakovala aj americká vláda.

Podľa denníka The Daily Telegraph sa povráva, že obyvatelia KĽDR už existujúci nedostatok označujú za nový „namáhavý pochod“, ako bol nazývaný hladomor v polovici 90. rokov, ktorý si vyžiadal až 3,5 milióna životov.

Trpia v zime a tme

Juhokórejský denník Čoson ilbo uviedol, že dve z hlavných elektrární, ktoré dodávajú prúd do Pchjongjangu, boli v tomto roku už desať dní mimo prevádzky, čo znamenalo, že časti metropoly zostali ponorené do tmy.

Uhoľné bane nie sú schopné zabezpečovať dostatočné zásoby. Uhlie, ktoré sa vyťaží, navyše nemôže byť prepravené na miesto určenia kvôli nedostatku pohonných hmôt. Zastavený bol aj dovoz koksu z Číny, takže aj severokórejská politická a vojenská elita trpí v neosvetlených a nevykurovaných bytoch, píše The Daily Telegraph.

Potravinové prídely boli údajne znížené na polovicu a v krajine už prakticky nie je k dostaniu biela ryža. Výrazne tiež vzrástla cena stolového oleja.

Letisko v Pchjongjangu sa vrátilo do ‚doby kamennej‘

Oficiálne denník severokórejského režimu Rodong sinmun znížil počet každodenných výtlačkov zo 600 000 na 200 000. Zrušená bola tiež roznáška tlače do domácností, napísal juhokórejský denník Čoson ilbo.

Nedávna návšteva severokórejskej delegácie v Južnej Kórei na začatie zimných olympijských hier tiež nechtiac odhalila, že KĽDR bola odstrihnutá od globálnej satelitnej komunikačnej siete pre riadenie leteckej dopravy, pretože prestala pred ôsmimi mesiacmi platiť poplatky.

Letoví dispečeri na medzinárodnom letisku v severokórejskej metropole Pchjongjangu museli použiť pevnú telefonickú linku, aby informovali svojich náprotivkov na medzinárodnom letisku v juhokórejskom Inčchone o tom, že let s predstaviteľmi KĽDR odštartoval.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #hladovanie #severokórejská kríza