Reuters: Veľvyslanectvo USA v Izraeli presunú do Jeruzalema pravdepodobne v máji

Spojené štáty svoje veľvyslanectvo v Izraeli premiestnia do Jeruzalema pravdepodobne v máji.

23.02.2018 16:45
debata (1)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie amerického činiteľa. Americký prezident Donald Trump vlani v decembri uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a dal pokyn začať proces sťahovania amerického zastupiteľského úradu z Tel Avivu. V polovici januára však šéf Bieleho domu poprel, že by sa plánované premiestnenie malo uskutočniť do jedného roka.

Magnát Adelson sa plesne po vrecku

Náklady, spojené s presunom veľvyslanectva USA z izraelského Tel Avivu do Jeruzalema, by mohol – aspoň čiastočne hradiť – americký podnikateľský magnát a majiteľ kasín v Las Vegas Sheldon Adelson. S odvolaním sa na informácie štyroch amerických predstaviteľov to v piatok napísala agentúra AP.

Podľa citovaných zdrojov známy republikánsky sponzor a podporovateľ Izraela Adelson oslovil s daným návrhom ministerstvo zahraničných vecí USA. Právnici ministerstva momentálne skúmajú, by bolo legálne, aby sa náklady na nové veľvyslanectvo v Jeruzaleme čiastočne alebo úplne hradili zo súkromných zdrojov.

Náklady by sa podľa odhadov mohli vyšplhať na stovky miliónov dolárov. Adelson podľa AP ponúkol, že doplatí rozdiel medzi skutočnými nákladmi a prostriedkami, ktoré by bola schopná poskytnúť administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa.

Pomôcť môžu aj konzervatívni kresťania

Jeden z možných scenárov financovania počíta s tým, že by potrebné prostriedky poskytol nielen Adelson, ale aj ďalší darcovia z radov amerických židovských organizácií a proizraelských konzervatívnych kresťanov.

Financovanie zriadenia veľvyslanectva USA zo súkromných zdrojov by podľa AP predstavovalo výrazný odklon od historickej praxe.

Rozhodnutie o presune ambasády do Jeruzalema ohlásil Donald Trump vlani v decembri, čím vyvolal pobúrenie arabských štátov a nesúhlasné reakcie medzinárodného spoločenstva. Plán by sa mal zrealizovať najneskôr do konca roka 2019 a jeho realizácia by mohla stáť aj vyše 500-tisíc dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #diplomacia #veľvyslanectvo USA #Donald Trump