Merkelová a Macron vyzvali Putina k podpore rezolúcie OSN o Sýrii

Cieľom prímeria má byť zabezpečenie humanitárnej pomoci, najmä zdravotnícke podpory pre civilné obyvateľstvo.

23.02.2018 18:23
Merkelová, Macron Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (94)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podporil pripravovanú rezolúciu BR OSN vyzývajúcu na okamžité prímerie v Sýrii. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Pokoj zbraní by mal trvať mesiac. Berlín a Paríž naliehajú na Rusko, ktorého vojenská intervencia v Sýrii zachránila tamojší režim prezidenta Assada pred zabitím v občianskej vojne, aby zastavilo bombardovanie povstaleckých enkláv vo východnej Ghúte. Nálety na husto osídlenú oblasť pri hlavnom meste Damasku trvajú už šiesty deň a stáli podľa poslednej bilancie životy najmenej 462 civilistov. Ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Cieľom prímeria má byť zabezpečenie humanitárnej pomoci, najmä zdravotnícke podpory pre civilné obyvateľstvo. „Francúzsko a Nemecko vyzývajú Rusko, aby v tomto smere prijalo svoju povinnosť,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení Merkelovej a Macrona.

Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta, dalo najavo, že je pripravené rezolúciu podporiť. Ale s námietkami. „Neexistujú žiadne záruky, že (povstalci) nebudú pokračovať v ostreľovaní obytných štvrtí v Damasku,“ upozornil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva už prišla s vlastným pozmeňovacím návrhom, ktorý viedol k odkladu plánovaného hlasovania.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Emmanuel Macron