Mjanmarský parlament schválil financovanie múru na hranici s Bangladéšom

K hromadnému úteku moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte vlani 25. augusta.

23.02.2018 21:41
debata (3)

Mjanmarský parlament schválil rozpočet 15 miliónov dolárov na výstavbu ochranného múru a súvisiacich projektov pozdĺž hranice Bangladéša s Jakchaiským štátom v Mjanmarsku. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Z tohto mjanmarského štátu totiž v uplynulom období utieklo viac než 700 000 prísluš­níkov moslimskej komunity Rohingov, ktorí boli v budhistickej krajine vystavení utláčaniu a prenasledovaniu.

Podľa citovaného poslanca Myo Zaw Aung s návrhom na rozpočet prišli vo štvrtok spoločne ministerstvo pre vnútorné záležitosti, ministerstvo obrany a ministerstvo pre pohraničie, všetky pod kontrolou armády. Námestník ministra pre vnútorné záležitosti generál Aung Soe vypovedal vo štvrtok, keď bol rozpočet schválený, že z celkovo 293-kilometrovej hranice už postavili oplotenie na jej 202 kilometroch.

K hromadnému úteku moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte vlani 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne pristúpila k protiútoku na povstalcov. Následné boje si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov Rohingov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múr #Bangladéš #Mjanmarsko