BR OSN odložila hlasovanie o prímerí v Sýrii na sobotu

Bezpečnostná rada OSN v piatok odložila hlasovanie o možnom prímerí v Sýrii. O danej otázke sa bude opäť hlasovať v sobotu, uviedol švédsky veľvyslanec pri OSN Olof Skoog, ktorého cituje agentúra DPA.

24.02.2018 08:37
Sýria Ghúta nálety obete Foto:
Na snímke dobrovoľníckej organizácie Biele helmy, ktorú vydali 20. februára 2018, členovia sýrskej civilnej obrany bežia pomôcť ľuďom, ktorí prežili útoky sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask.
debata (30)

„Som krajne frustrovaný skutočnosťou, že sme neboli schopní prijať uznesenie, ktoré by zmiernilo utrpenie sýrskeho ľudu. Budeme pracovať aj v noci a zajtra sa k otázke určite vrátime,“ povedal diplomat po šesťhodinovej schôdzi.

Zamýšľaná rezolúcia počíta s 30-dňovým prímerím, ktoré má umožniť doručenie humanitárnej pomoci.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová obvinila z odkladu hlasovania Rusko a označila za „neuveriteľné“, že ruskí diplomati zdržiavajú hlasovanie o humanitárnom prímerí.

„Ešte koľko ľudí bude musieť zomrieť, kým Bezpečnostná rada začne hlasovať? Sýrsky ľud nemôže čakať,“ vyhlásila Haleyová.

Návrh rezolúcie sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta a ďalších lokalitách. 15-členná Bezpečnostná rada OSN má pristúpiť k hlasovaniu o 18.00 h SEČ. Prímerie by malo vstúpiť do platnosti 72 hodín po prijatí rezolúcie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na kuvajtské diplomatické zdroje.

Odklad hlasovania nastal na poslednú chvíľu po vlne vyjednávaní ohľadom znenia textu rezolúcie po tom, ako Rusko – člen BR OSN s právom veta a spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada – navrhlo nové dodatky k danému uzneseniu. Pracovnú podobu rezolúcie vypracovalo Švédsko a Kuvajt.

Predošlé prímeria však iba málo prispeli k ukončeniu bojov. Sýrske vládne lietadlá útočia na poslednú povstaleckú baštu neďaleko hlavného mesta Damask. Ide o jednu z najtvrdších a najtragickejších operácií za sedem rokov trvania vojny.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #BR OSN #Bezpečnostná rada OSN #vojna v Sýrii