USA presťahovaním ambasády do Jeruzalema podľa Turecka "podkopávajú základy mieru"

Turecko ostro kritizovalo plány Spojených štátov presťahovať ich veľvyslanectvo z izraelského Tel Avivu do Jeruzalema už v máji tohto roka a uviedlo, že Washington "trvá na podkopávaní základov mieru".

24.02.2018 17:14
debata (2)

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení napísalo, že krok USA porušuje medzinárodné právo, a zaviazalo sa, že sa bude naďalej snažiť chrániť práva Palestínčanov.

„Žiaľ, USA ukazujú, že nepočúvajú a, čo je ešte horšie, nedbajú na hlas svedomia medzinárodného spoločenstva,“ dodalo turecké ministerstvo vo vyhlásení.

Turecko patrí ku krajinám, ktoré sa stavajú proti plánom amerického prezidenta Donalda Trumpa presťahovať ambasádu do Jeruzalema. Palestínčania pritom dúfajú, že východný Jeruzalem sa stane hlavným mestom ich budúceho štátu.

Turecká vláda, vytvorená islamskou konzervatívnou Stranou spravodlivosti a rozvoja (AKP), a prezident Recep Tayyip Erdogan usporiadali vlani summit moslimských krajín o Jeruzaleme, kde vyjadrili ostrú kritiku voči Washingtonu.

Väčšina krajín má sídla svojich veľvyslanectiev v Izraeli v Tel Avive, keďže trvajú spory okolo Jeruzalema – mesta posvätného pre kresťanov, židov aj moslimov, pripomenula tlačová agentúra DPA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Turecko #jeruzalem #veľvyslanectvo USA