Čína odsúdila nové americké sankcie proti KĽDR

Čína odsúdila nové americké sankcie proti Severnej Kórei, ktoré postihnú aj niektoré čínske spoločnosti.

24.02.2018 18:21
debata (20)

Spojené štáty podľa vyjadrenia čínskeho ministerstva zahraničia týmito novými opatreniami riskujú poškodenie vzájomnej spolupráce a mali by so zavádzaním jednostranných sankcií prestať. O nových sankciách informoval v piatok americký prezident Donald Trump, majú postihnúť finančné zdroje Severnej Kórey a tiež jej dodávateľov palív.

Čína „požaduje, aby americká strana okamžite zastavila príslušné chybné kroky, a zabránila tak poškodeniu vzájomnej spolupráce v danej oblasti“, citovala z oficiálneho vyjadrenia Pekingu agentúra Reuters.

Peking trvale odmieta akékoľvek sankcie voči KĽDR, ktoré by vznikli mimo rámca OSN. Zároveň zdôrazňuje, že doteraz prijaté tvrdé sankcie voči Pchjongjangu dodržiava.

Nové opatrenia zo strany USA sa týkajú viac ako 50 plavidiel a plavebných a obchodných spoločností, ktoré podľa Washingtonu Severnej Kórei umožňujú vyhýbať sa skôr vyhláseným sankčným opatreniam. Sankcie sa vzťahujú aj na taiwanského občana Tsang Jün jüana, ktorý údajne koordinuje vývoz severokórejského uhlia a pokúsil sa dojednať dodávku ropy z Ruska do KĽDR.

Podľa Bieleho domu sú nové sankcie trestom za pokračovanie severokórejského jadrového programu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Kim Čong-un #Donald Trump #severokórejské sankcie