Koniec ZOH, koniec zmierovania? Kim označil nové sankcie USA za vojnový akt

Severná Kórea odsúdila nové sankcie, vyhlásené proti Pchjongjangu Spojenými štátmi.

25.02.2018 11:09 , aktualizované: 11:50
trump, kim Foto: ,
Karnevalový sprievod zobrazujúci severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa na tradičnom karnevale "Rosenmontag" v meste Mainz v Nemecku.
debata (70)

USA sa snažia podkopať zlepšovanie vnútrokórejských vzťahov počas zimných olympijských hier, citovali vyhlásenie severokórejského ministerstva zahraničia štátne médiá. Akúkoľvek námornú blokádu zo strany USA bude Severná Kórea považovať za vojnový akt, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

„Obe Kórey vzájomne spolupracovali a olympiáda bola usporiadaná úspešne. USA ale uvrhli hrozbu vojny na Kórejský polostrov rozsiahlymi novými sankciami proti KĽDR pred záverečným ceremoniálom olympijských hier,“ uviedlo ministerstvo.

Nové sankcie proti Severnej Kórei, ktoré majú postihnúť jej finančné zdroje a dodávateľov palív, ohlásil americký prezident Donald Trump v piatok. Opatrenia sa týkajú viac ako päťdesiatky plavidiel a plavebných a obchodných spoločností, ktoré podľa Washingtonu umožňujú Pchjongjangu, aby sa vyhýbal skôr vyhláseným sankčným opatreniam.

Podľa Bieleho domu sú nové sankcie, ktoré oficiálne zavedie americké ministerstvo financií, trestom za pokračovanie severokórejského jadrového programu. Jadrové zbrane podľa vyhlásenia severokórejského ministerstva odvrátia hrozby.

Severokórejskú delegáciu vítali v Južnej Kórei aj protesty

Severokórejská delegácia pod vedením kontroverzného generála pricestovala v nedeľu do Južnej Kórey, kde sa zúčastní na záverečnom ceremoniáli zimných olympijských hier a bude tiež viesť rozhovory s poprednými juhokórejskými predstaviteľmi.

Delegáciu Severnej Kórey (KĽDR) vedie generál Kim Jong-čchol, podpredseda ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce, ktorý čelí obvineniam, že v roku 2010 ako vtedajší šéf vojenskej rozviedky stál za dvoma útokmi, pri ktorých zahynulo 50 Juhokórejčanov, informovala agentúra AP.

Jedným z vtedajších útokov bolo potopenie juhokórejskej vojenskej lode, pri ktorom zahynulo 46 námorníkov. Pchjongjang zodpovednosť popiera.

Príbuzní obetí i konzervatívni juhokórejskí poslanci sa v tejto súvislosti zišli v nedeľu na proteste a pokúsili sa zabrániť generálovi v jeho ceste pri spoločnej hranici oboch kórejských štátov, uviedla stanica BBC.

Zloženie delegácie KĽDR pre záverečný ceremoniál olympiády vyvolalo špekulácie o pripravenosti vodcu Severnej Kórey Kim Čong-una na rozhovory. Prekvapivo sú v nej totiž aj diplomati, ktorí majú na starosti vzťahy s USA a otázku sporov okolo jadrového a raketového programu svojej krajiny, informovala v sobotu s odvolaním sa na vládne zdroje v Soule juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Severokórejská delegácia má zostať v Južnej Kórei tri dni. Pozornosť bude počas jej návštevy zameraná aj na to, či sa jej členovia nestretnú s členmi americkej delegácie, ktorú vedie dcéra prezidenta USA Ivanka Trumpová, aj keď Biely dom vylúčil takéto plány.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Južná Kórea #severokórejské sankcie