Pápež označil násilnosti v Sýrii za "neľudské"

Pápež František v nedeľu označil násilnosti v Sýrii za "neľudské" a podporil sobotňajšie rozhodnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijať rezolúciu, požadujúcu "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii.

25.02.2018 14:52
debata (16)

František vyzval tisíce ľudí na vatikánskom Námestí sv. Petra na modlitbu za „okamžité“ ukončenie bojov, píše agentúra AP.

„Mesiac február bol jedným z najnásilnejších za sedem rokov konfliktu,“ povedal pápež a zdôraznil, že boje zanechali stovky, tisíce obetí, medzi ktorými sú starší, ženy i deti. Ľudia nemajú prístup k jedlu. Konflikt neminul ani nemocnice. „Všetko toto je neľudské,“ vyhlásil František a dodal, že „proti zlu nemožno bojovať ďalším zlom“.

BR OSN prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii jednohlasne. Napriek počiatočnému odporu Ruska – stáleho člena BR OSN s právom veta a spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada – nakoniec všetkých 15 členov rady hlasovalo v prospech zastavenia bojov.

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta pri Damasku a ďalších lokalitách. Uvádza, že 5,6 milióna ľudí v 1244 komunitách potrebuje okamžitú pomoc a 2,9 milióna sa nachádza na ťažko dostupných a obliehaných miestach.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Sýria #vojna v Sýrii