Na 'Václavku' sa demonštrovalo za slobodu a proti Zemanovi či Babišovi

Stovky Čechov sa v nedeľu popoludní zhromaždili na pražskom Václavskom námestí. Organizátori tam zvolali demonštráciu "za slobodu, demokraciu a slobodné podnikanie". Informoval o tom český portál iDNES.cz.

25.02.2018 15:10 , aktualizované: 19:06
debata (140)

Podľa aktivistov nemožno len čakať, kým v krajine znovu prevezmú moc boľševici. Demonštranti chceli pri príležitosti 70. výročia februárového prevratu z roku 1948, ktorý bývalé Československo uvrhol do 40 rokov trvajúcej neslobody a totality, upozorniť na stúpajúcu moc komunistov a hnutia ANO, ktoré podľa organizátorov nie je „zdravé“.

Ako informoval iDNES.cz, akciu moderoval predseda českej Asociácie podnikateľov a manažérov Radomil Bábek. Spolu s ním sa na pódium postavila herečka Barbora Štěpánová. „Babiš je čistočisté zlo a so zlom sa nespolupracuje a ani sa nepodporuje,“ vyhlásila česká herečka.

Na demonštrácii zišli stovky ľudí. Niektorí z nich mali transparenty s protikomunis­tickými heslami alebo kritikou premiéra v demisii Andreja Babiša (ANO). Demonštráciu usporiadali zástupcovia občianskych iniciatív, podnikateľských združení, niektorých parlamentných i neparlamentných politických strán a Konfederácie politických väzňov.

V úvodnom prejave organizátori odmietli návrat komunistov k moci a vládu jednej strany. Po komunistickom režime podľa nich zostala len spálená krajina a státisíce obetí. Na demonštrácii prehovoril predseda TOP 09 Jiří Pospíšil, podpredseda ODS Martin Kupka, historik Pavel Žáček a zástupcovia podnikateľských a občianskych združení.

Väčšina rečníkov počas dvojhodinového protestu upozorňovala na možný opätovný nástup komunistov k moci, kritizovala prezidenta Miloša Zemana a pôsobenie súčasnej Babišovej vlády v demisii. Podľa nich je vládou jednej strany bez akejkoľvek dôvery. Vytýkali jej napríklad personálne zmeny v štátnej správe, ktoré označovali za čistky, a rôzne obmedzenia pre podnikanie. Rečníci kritizovali elektronickú evidenciu tržieb alebo zákaz fajčenia v reštauráciách.

„Je tragédia, že sa demokraticky zvolený prezident hlási ku komunistom, zúčastňuje sa na ich zhromaždeniach,“ uviedol Pospíšil. „Nedopustíme, aby sa komunisti ujali moci ako v roku 1948,“ zdôraznil.

„Je to demonštrácia, ktorou chceme predovšetkým pripomenúť smutné výročie prevzatie moci komunistami. A po 70 rokoch to bohužiaľ vyzerá, že demokracia a sloboda sa opäť vytráca,“ povedal ČTK hovorca organizátorov Radomil Bábek.

Akciu na Václavskom námestí začal nástup ľudí v uniformách niekdajšieho pohotovostného pluku Verejnej bezpečnosti a Ľudových milícií. Organizátori púšťali na veľkoplošnej obrazovke zábery z policajného zásahu proti demonštrantom v roku 1989 či úryvky z presláveného prejavu generálneho tajomníka Ústredného výboru komunistickej strany Miloša Jakeša na Červenom Hrádku.

Prizerajúci účastníci mali v rukách transparenty s nápismi ako „Nie sme tupé stádo“ či „Slobodu krčmám, chceme výnimku, chceme v krčmách fajčiť“. Ďalší z účastníkov priniesol fotografiu premiéra v demisii Andreja Babiša s nápisom „usvedčený podvodník a klamár“.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #demonštrácia #pochod #komunisti #Václavské námestie