Severná Kórea prejavila ochotu rokovať s USA

Severná Kórea je ochotná rokovať so Spojenými štátmi. Podľa juhokórejského prezidenta Mun Če-ina to v nedeľu uviedol severokórejský generál Kim Jong-čchol.

25.02.2018 15:28 , aktualizované: 20:24
debata (12)

Ako informovala agentúra DPA, Mun Če-in sa stretol so severokórejským generálom a jeho delegáciou pred záverečným ceremoniálom zimných olympijských hier v Pjongčangu.

Agentúra Jonhap s odvolaním sa na hovorcu juhokórejského prezidenta spresnila, že Kim Jong-čchol na stretnutí povedal, že Pchjongjang „je dostatočne odhodlaný viesť dialóg medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi“.

USA sú za vlády prezidenta Donalda Trumpa jedným z hlavných podporovateľov stále prísnejších sankcií voči Severnej Kórei. Trumpova administratíva sa tak snaží vyvíjať na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) nátlak, aby upustila od svojich jadrových ambícií.

Juhokórejský prezident Mun Če-in si trasie... Foto: Reuters, HANDOUT
Mun Če-in, Kim Jong-čchol, pjongcang Juhokórejský prezident Mun Če-in si trasie rukou so severokórejským generálom Kim Jong-čcholom pred záverečným ceremoniálom ZOH v Pjongčangu.

Biely dom: Treba sa presvedčiť, či to berú vážne

Biely dom chce vedieť, či záujem Severnej Kórey začať rokovania so Spojenými štátmi predstavuje prvý krok smerom k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova, uviedla hovorkyňa Sarah Sandersová na vyjadrenia prezidenta Mun Če-ina.

Podľa Sandersovej je americký prezident Donald Trump naďalej odhodlaný dosiahnuť „úplnú, overiteľnú a nezvrátiteľnú denuklearizáciu“ Kórejského polostrova. Spojené štáty, Južná Kórea a ďalšie krajiny sa zhodujú v tom, že výsledkom akéhokoľvek dialógu so Severnou Kóreou musí byť práve takáto denuklearizácia, uviedla hovorkyňa a dodala, že Trumpova „kampaň maximálneho nátlaku“ musí pokračovať, kým sa Pchjongjang nevzdá svojich programov jadrových zbraní a balistických rakiet.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #severokórejská kríza