Lekári bez hraníc: Možnosti zdravotnej starostlivosti v Ghúte sú vyčerpané

Vo východnej Ghúte pri Damasku zomrelo za päť dní cez 520 ľudí a najmenej 2 500 osôb bolo zranených. Ide pritom len o štatistiku zariadení, ktoré podporujú Lekári bez hraníc, uviedla v tlačovej správe táto humanitárna organizácia.

25.02.2018 21:05
ghuta, syria, damask Foto: ,
Zničená ulica v sýrskej Východnej Ghúte pri Damasku.
debata (19)

Zároveň vyzvala na okamžité zastavenie bojov. Bezodkladné prímerie požaduje v Sýrii i sobotňajšia rezolúcia BR OSN.

„Nemocnice a kliniky podporované Lekármi bez hraníc prijali za päť dní, od 18. do 23. februára, cez 2 500 ranených. Za rovnaký čas zomrelo viac ako 520 ľudí,“ uviedla organizácia Lekári bez hraníc. Dodala, že mŕtvych je pravdepodobne viac, pretože nie všetky zariadenia sú schopné hlásiť aktuálny stav. Medzi obeťami sú často ženy a deti, ktoré len v piatok tvorili 58 percent zranených a 48 percent mŕtvych.

Možnosti poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo Východnej Ghúte, ovládanej rôznymi ozbrojenými frakciami a obliehanej od roku 2013 vládnymi jednotkami, sú podľa Lekárov bez hraníc takmer vyčerpané. Za posledný týždeň zasiahlo bombardovanie a ostreľovanie 13 zdravotníckych stredísk podporovaných touto organizáciou.

„Ako zdravotná sestra som pracovala v extrémne vyhrotených konfliktoch. Preto ma ničí počuť lekárov a zdravotné sestry vo východnej Ghúte ako hovoria, že majú 100 zranených pacientov a žiadnu dostupnú nemocnicu, pretože tú poslednú práve zničilo bombardovanie,“ uviedla Meinie Nicolaiová, výkonná riaditeľka Lekárov bez hraníc.

Pacientov vo východnej Ghúte podľa tejto organizácie nemožno prevážať, pretože cesty sú poničené bojmi a vodiči sa kvôli nebezpečnej situácii boja vychádzať. Zdravotnícky materiál buď úplne chýba, alebo je jeho množstvo obmedzené. Pacientov je obrovské množstvo a zdravotníci sú extrémne vyčerpaní. Nutná je preto humanitárna pomoc, ktorú má umožniť práve prímerie požadované Bezpečnostnou radou OSN.

Ako rýchlo ale bude pokoj zbraniam zahájený, zatiaľ nie je jasné. Napríklad ruský zástupca pri OSN Vasilij Nebenzja v sobotu povedal, že dosiahnuť okamžitého prímeria v Sýrii nemožno, ak medzi znepriatelenými stranami nebudú uzatvorené „konkrétne dohody“.

Prímerie sa tiež podľa rezolúcie nemá vzťahovať na teroristické skupiny, za ktoré ale sýrska vláda a jej spojenec Rusko považujú aj niektoré povstalecké skupiny podporované Západom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #Lekári bez hraníc (MSF) #vojna v Sýrii #Východná Ghúta