Výbuch v Leicesteri si vyžiadal päť mŕtvych

Päť ľudí zahynulo a ďalších päť osôb utrpelo zranenia pri výbuchu, požiari a následnom zrútení sa budovy, ku ktorému došlo v nedeľu v stredoanglickom meste Leicester. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

25.02.2018 21:31 , aktualizované: 26.02.2018 08:09
výbuch, leicester Foto: ,
Masívny výbuch otriasol v nedeľu večer britským Leicesterom.
debata (9)

Výbuch nastal približne o 19.00 h miestneho času (20.00 h SEČ) v poľskom obchode s potravinami na prízemí budovy na rušnej Hinckley Road v Leicesteri. Nad obchodom sa podľa polície nachádzali dva byty.

V troskách budovy, ktorá sa po výbuchu a požiari zrútila, našli záchranári v noci na pondelok štyri telá. Piate mŕtve telo sa našlo v pondelok ráno. Záchranári tvrdia, že pod troskami budovy, ktorá v pondelok ráno ešte horela, by sa mohli nachádzať ďalšie obete.

Na mieste nešťastia stále prebiehajú záchranné práce. Príčiny výbuchu budovy vyšetruje polícia, ktorá uviedla, že podľa doterajších zistení nešlo o teroristický ú­tok.

Hovorca miestnej polície podľa spravodajskej stanice BBC vyzval obyvateľstvo nešpekulovať o príčinách výbuchu a následného požiaru.

Britská polícia v nedeľu zasahovala pri „vážnom incidente“ v meste Leicester v strednej časti Anglicka, pričom odporučila verejnosti, aby sa danej oblasti vyhýbala.

Médiá, na ktoré sa odvoláva Reuters, citovali vyjadrenia svedkov, že v meste bolo počuť zvuk pripomínajúci výbuch. Na sociálnej sieti Twitter sa tiež objavil videozáznam, ktorý zrejme zachytáva požiar budovy na ulici v obytnej štvrti.

Britský požiarny zbor podľa Reuters uviedol, že po štyroch veľkých výbuchoch poslal šesť požiarnych vozov na miesto incidentu.

„Pred hodinou (asi 20:30 SEČ, pozn. red.) sme dostali výzvu po hlásení o veľkej explózii a kolapsu budovy,“ povedal hasič v riadiacej miestnosti zboru. Trosky z budovy, ktorá sa zrútila, boli rozmetané po celej šírke priľahlého chodníka a vozovky.

Policajti uzavreli ulice Carlisle Street a čiastočne aj Hinckley Road západne od centra. Server denníka Daily Mirror tvrdí, že evakuovať museli obyvateľov z 60 okolitých domov. S požiarom bojovalo šesť hasičských vozov.

Príčina výbuchu stále nie je známa. Výbuch nastal v budove s obchodom na prízemí, bytom na poschodí a prestavaným podkrovím. Používatelia Twitteru uviedli, že v budove sídlil malý poľský obchod. Podľa agentúry Reuters výbuch poškodil aj viacero domov v okolí.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #výbuch #britská polícia #Leicester