SOHR: Asadov režim v Sýrii zrejme opäť použil chemické zbrane

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v nedeľu vyslovilo podozrenie, že vládna armáda v Sýrii v boji proti povstalcom opäť použila chemické zbrane.

26.02.2018 07:32
debata (73)

Podľa nemenovaného lekára bol pri útoku v oblasti Východná Ghúta zrejme použitý chlór. Vysvetlil, že zápach po chlóre bolo cítiť z oblečenia i pokožky zasiahnutých ľudí. Mnohí z nich mali problémy s dýchaním a podráždenú kožu a oči. Jedno dieťa následkom otravy podľahlo. Stav jednej ženy je kritický.

Muhammad Allúš, predstaviteľ povstaleckého zoskupenia Džajš al-Islám, na svojom twitterovom konte obvinil sýrsky režim z použitia bojového plynu chlór.

Ruské ministerstvo obrany, ktorého jednotky v Sýrii poskytujú podporu armáde prezidenta Bašára Asada, však naopak obvinilo protivládnych povstalcov, že sa „utiekajú k jedovatým látkam, aby následne mohli obviniť vládne sily z použitia chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu“.

Nálety lietadiel sýrskej vládnej armády sa v nedeľu v regióne Východnej Ghúty sústredili skôr na oblasti bojov, nie na zóny obývané civilistami. Napriek tomu odtiaľ hlásia ďalších 14 zabitých civilistov vrátane troch detí. SOHR dodal, že od 18. februára v tejto oblasti prišlo o život vyše 530 civilistov, z toho najmenej 130 detí.

Obvinenia z použitia chemických zbraní sa v nedeľu objavili niekoľko hodín po tom, ako sýrski opoziční aktivisti a obyvatelia metropoly Damask uviedli, že v meste a na jeho východných predmestiach zavládol relatívny pokoj po tom, ako Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu žiadajúcu 30-dňové prímerie v Sýrii.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Bašár al-Asad #SOHR #Ghúta