Maďarská opozícia v predvolebnom teste uštedrila Orbánovi porážku

Maďarská vládnuca strana Fidesz v nedeľu utrpela porážku vo voľbe starostu mesta Hódmezővásárhely považovanej za významný test pred aprílovými parlamentnými voľbami.

26.02.2018 10:33
debata (6)

Víťazstvo nezávislého kandidáta Pétera Märki-Zaya, podporovaného opozíciou, naznačilo, že Viktor Orbán by nemusel mať cestu k ďalšiemu funkčnému obdobiu na čele vlády a k opätovnej ústavnej väčšine takú jednoduchú, ako sa doteraz javilo.

Marki-Zay v juhomaďarskom meste Hódmezővásárhely porazil svojho protikandidáta vládneho Fideszu pomerne výrazným spôsobom. Podľa agentúry MTI získal 57,49 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavný súper Zoltán Hegedüs len 41,63 percenta.

Na hlasovaní o novom starostovi sa pritom zúčastnil nebývalo vysoký počet voličov, viac ako 62 percent. Voľby sa konali predčasne, pretože bývalý starosta István Almási z Fideszu vlani v novembri zomrel.

Fidesz hovorí o mobilizácii síl

Nedeľňajšiu porážku vníma vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána ako mobilizáciu svojich priaznivcov pred aprílovými parlamentnými voľbami. Uviedla to v pondelok internetová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z kruhov Fideszu.

„Prehra musela byť pre tábor Fideszu šokujúca, bolo by však mylné myslieť si, že Fideszu hrozí 8. apríla aj porážka celoštátna. Pozitívne v tom zlom je to, že tak sympatizanti Fideszu, ktorí zleniveli, ako aj najodhodlanejší Orbánovi priaznivci si musia uvedomiť, že ešte nie je nič vyhraté,“ povedal zdroj.

Fidesz v nedeľu večer vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že v Hódmezővásárhelyi Fidesz prehral v „mužskom boji“ proti nezávislému kandidátovi. Zdôraznil však, že v meste Kiskunhalas, 148 kilometrov južne od Budapešti, vyhral v komunálnych doplňujúcich voľbách ich kandidát György Juhász s podporou 86 percent voličov.

V nedeľu sa konali ešte doplňujúce voľby v obci Rózsafa v Baranskej župe, kde vyhral jeden z piatich nezávislých kandidátov.

Kandidát na post premiéra opozičného bloku Maďarská socialistická strana (MSZP) a Dialóg (Párbeszéd) Gergely Karácsony pre agentúru MTI povedal, že je dôležitým ponaučením, že ak v Hódmezővásárhelyi dokázala opozícia poraziť Fidesz, tak sa to môže stať kdekoľvek inde v krajine.

V parlamentných voľbách sa 106 zo 199 poslancov volí v jednotlivých volebných obvodoch. Mandát vyhrá kandidát, ktorý získa najviac hlasov, čo znamená, že sa žiadne prípadné druhé kolo nekoná. Víťazstvo Märki-Zaye je významné práve z tohto dôvodu, ale aj preto, že mesto Hódmezővásárhely je podľa agentúry Reuters baštou Orbánova muža Jánosa Lázára, ministra riadiaceho úrad vlády.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #komunálne voľby