Turci sa pripravujú na novú bitku v Sýrii, do oblasti poslali špeciálne jednotky

Turecko vyslalo do severosýrskej oblasti Afrín špeciálne policajné jednotky, oznámil vicepremiér Bekir Bozdag.

26.02.2018 12:53
Turecko, Sýria Foto:
Tureckí vojaci v blízkosti hraníc so Sýriou.
debata (6)

Podľa neho sa pripravuje nová bitka a jej začiatok sa blíži. Turecká armáda a jej spojenci bojujú proti sýrskym Kurdom v Afríne od 20. januára.

Agentúra Reuters napísala, že sa im podarilo vytlačiť kurdské milície YPG z väčšej časti turecko-sýrskej hranice v Afríne.

Turecká agentúra Dogan napísala, že policajní špecialisti a žandári vošli do Afrínu dvoma prechodmi. Zúčastnia sa bojov v mestských oblastiach a budú sa podieľať na udržanie pozícií v dedinách, ktoré už turecká armáda dobyla. Väčšie mestá a tiež stredisko oblasti, mesto Afrín, sú v rukách YPG.

Turecko tiež pripomenulo, že rezolúcia o prímerí, ktorú v sobotu prijala Bezpečnostná rada OSN, sa na tureckú ofenzívu v Afrín nevzťahuje. „Prímerie OSN sa vzťahuje na niektoré oblasti ako Východná Ghúta, ale Afrín k nim nepatrí,“ povedal Bozdag.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Prímerie sa nemá vzťahovať na operácie proti Islamskému štátu (IS) a al-Kájde a skupinám na ne napojeným. Turecko YPG považuje za súčasť tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú k teroristickým skupinám radí nielen Turecko, ale aj EÚ a USA. YPG ale Washington považuje za spojenca v boji proti IS.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko